Άρθρα και Ειδήσεις

Ειδήσεις και Άρθρα σχετικά με το περιβάλλον της Αργολίδας

Οι φίλοι του υγρότοπου Ναυπλίου Ν Κίου από την πρώτη στιγμή, διαφωνώντας ριζικά με τη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Ερασίνο, καταγράψαμε μια σειρά από διαφορετικές προτάσεις για τη διαχείριση της περιοχής.

Οι προτάσεις κατατέθηκαν στην Περιφέρεια (21 Ιανουαρίου 2021) συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας τις αρχικές σκέψεις που δημόσια είχαν κατατεθεί τον Οκτώβριο του 2020

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία επίσημη τοποθέτηση.

Καταθέτουμε τις σκέψεις για να εμπλουτιστούν με δικές σας προτάσεις στο πλαίσιο προστασίας και ανάδειξης του υγρότοπου.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή στο διάλογο, η μεγαλύτερη διάχυση των προτάσεων στην κοινωνία είναι και μια ασπίδα προστασίας του υγρότοπο.

 https://www.youtube.com/watch?v=EHT1PBVRtv8

22-3-2021

Για ακόμα μία φορά βρέθηκε νεκρή στην παραλιακή Ναυπλίου Νέας Κίου , πίσω από το κτήριο της Περιφερειακής ενότητας Αργολίδας, μία θαλάσσια χελώνα , Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021. Η χελώνα βρέθηκε από περιπατητές και ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Ναυπλίου για την καταγραφή της . Η χελώνα δεν έφερε σημάδια κακοποίησης . Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί δεκάδες θαλάσσιες χελώνες νεκρές ή βαριά τραυματισμένες στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ του Ναυπλίου και της Νέας Κίου.

Βαγγέλης Μπουγιώτης

Νίκος Κοντός – Γιάννης Λυκοσκούφης – Πέτρος Καρούζος

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  Άργους-Μυκηνών

 

Ανοιχτή επιστολή των δημοτικών συμβούλων Άργους-Μυκηνών Νίκου Κοντού, Γιάννη Λυκοσκούφη και Πέτρου Καρούζου προς τον δήμαρχο Δημήτρη Καμπόσο για τα 10 χρόνια απραξίας στο Βιολογικό Καθαρισμό:

κ.Δήμαρχε,

Γνωρίζετε ότι, από την προηγούμενη Δευτέρα (22-02-21) έχουμε ζητήσει με αίτηση μας προς τη ΔΕΥΑΑΡΜ στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Άργους-Ναυπλίου, και για τα οποία δεσμευτήκατε δημόσια στη προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.(26-02-21) ότι θα μας χορηγηθούν ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. (04-03-21) με θέμα την ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, ελπίζαμε ότι θα τα είχαμε.

Μάταια ελπίζαμε!

Στην αίτηση μας ζητήσαμε επίσης και μια επιτόπια ενημέρωση στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ. Άργους-Ναυπλίου) για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, την αναμένουμε.

Παρατηρούμε ότι, αντί για ενημέρωση ουσίας και υπεύθυνη αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της ρύπανσης που προκλήθηκε από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού, βλέπουμε ότι προσπαθείτε με εντυπώσεις να αντιμετωπίσετε το θέμα (βλ. πληρωμένη ανάρτηση σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Η ρύπανση του Αργολικού κόλπου από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού είναι ένα θέμα που δυσφημεί την ευρύτερη περιοχή και μπορεί να φθάσει μέχρι την αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της Ε.Ε. με κίνδυνο επιβολής υψηλότατων προστίμων σε βάρος της ΔΕΥΑΑΡΜ.

Για την επί 3 εβδομάδες συνεχιζόμενη εμφανή ρύπανση του Αργολικού από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού υπάρχουν σαφέστατα ευθύνες, τόσο ποινικές όσο και πολιτικές. Θα τις αναλάβει κάποιος; Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΡΜ τυχαίνει να είναι σχετικά νέος στη θέση αυτή, όμως το χρόνιο αυτό πρόβλημα του έσκασε στα χέρια του. Θα αναλάβει τουλάχιστον τις πολιτικές του ευθύνες;

Ερωτήματα τα οποία δεν απαντάτε:

1. Τι κάνατε 10 και πλέον χρόνια στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων για να βελτιωθεί η λειτουργία της.

2. Καταγγείλατε τις συμβάσεις με τα χυμοποιεία στις 23/02/21, ενώ είχατε μετρήσεις για αυξημένα φορτία στα λύματα τους από τις 02/02/21 (τις προηγούμενες δεν τις δημοσιεύσατε). Αφήσατε λοιπόν επί 3 εβδομάδες το βιολογικό καθαρισμό σχεδόν εκτός λειτουργίας χωρίς να κάνετε καμία ενέργεια. Γιατί;

3. Είπατε στους αγρότες ότι, δεν σταματήσατε εσείς τη λειτουργία των χυμοποιείων, και μετά την καταγγελία των συμβάσεων τους, ο κ.Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΡΜ έκανε αυτοψία για να ελέγξει αν έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους ως όφειλαν, όπως ανέφερε σε συνέντευξη του. Γιατί;

4. Στην απόφαση της ΔΕΥΑΑΡΜ για την καταγγελία των συμβάσεων με τα χυμοποιεία, εκτός των υψηλών παραμέτρων των λυμάτων τους καταγράφονται και άλλες ελλείψεις από τις υποχρεώσεις των χυμοποιείων. Γιατί αυτές οι ελλείψεις δεν καταγράφηκαν σε προηγούμενους ελέγχους; Γιατί παρά τις ελλείψεις αυτές η ΔΕΥΑΑΡΜ μετέτρεψε (28-01-21) τις ετήσιες συμβάσεις των χυμοποιείων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου; Γιατί;

5. Κατά την περίοδο συγκομιδής των πορτοκαλιών 2019-2020, υπήρχε χυμοποιείο το οποίο δεν είχε ενεργή σύμβαση με τη ΔΕΥΑΑΡΜ και παρόλα αυτά διοχέτευε τα βιομηχανικά του λύματα στο βιολογικό καθαρισμό;

6. Μιλάτε για απόλυτη δικαίωση της ΔΕΥΑΑΡΜ από τη δικαστική απόφαση η οποία έκρινε καταχρηστική την καταγγελία της σύμβασης με τα χυμοποιεία, τη στιγμή που διατάσσει την παρακολούθηση της παροχέτευσης των λυμάτων τους από ανεξάρτητο ή κρατικό εργαστήριο. Γιατί;

7. Μιλάτε για δικαίωση της ΔΕΥΑΑΡΜ από τη στιγμή ο κυβερνητικός βουλευτής του νομού μας, σε ερώτηση του προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρεται αποκλειστικά σε πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων. Γιατί;

8. Ισχυρίζεστε ότι ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί σωστά και για όλα φταίνε τα χυμοποιεία, τη στιγμή που ο παροχετευόμενος όγκος βιομηχανικών λυμάτων υπολείπεται κατά πολύ του προβλεπόμενου από Μελέτη Περιβαλλοντικό Επιπτώσεων. Με αυτόν τον ισχυρισμό πως μπορείτε να διεκδικήσετε κονδύλια για την συντήρηση ή για την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού; (Εκτός αν δεν είναι στις προτεραιότητες σας).

9. Ποιες ενέργειες έχετε κάνει για την επέκταση του δικτύου του βιολογικού καθαρισμού σε οικισμούς του Δήμου μας που αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούνται. Έχετε στα χέρια σας, από τότε που αναλάβατε, μελέτη για τη σύνδεση με το βιολογικό των οικισμών του πρώην Δ.Λέρνας (μάλλον και αυτό δεν είναι τις προτεραιότητες σας).

10. Τι απαντάτε σε αντιδήμαρχο σας ο οποίος λοιδορεί και ειρωνεύεται τη διαμαρτυρία που οργάνωσαν «Οι Φίλοι του Υδροβιότοπου» για την προστασία από τη ρύπανση του Αργολικού Κόλπου; Εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΡΜ.

Πρόταση

Ο περιφερειάρχης, ο κ.Νίκας δεσμεύτηκε ότι θα διοργανώσει τεχνική σύσκεψη με εκπροσώπους τόσο της περιφέρειας, όσο των Δήμων και των χυμοποιείων με στόχο τη βελτίωση λειτουργίας του βιολογικού. Σας καλούμε λοιπόν, σε αυτή την σύσκεψη οι εκπρόσωποι του Δήμου μας να μην αποκρύψουν τα προβλήματα και τις αδυναμίες του βιολογικού αλλά να τα τονίσουν. Σας καλούμε να διεκδικήσετε κονδύλια τόσο για την άμεση βελτίωση της υπάρχουσας εγκατάστασης όσο και κονδύλια για μεσοπρόθεσμες λύσεις αναβάθμισης ή επέκτασης των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου μας. Διεκδικήστε κονδύλια τόσο μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσο και μέσω των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Κάντε αυτό που δεν κάνατε τόσα χρόνια στη διοίκηση του Δήμου.

Το περιβάλλον που ζούμε απαιτεί το σεβασμό μας!

Πέρα από κάθε προσμονή εκατοντάδες πολίτες ανταποκριθήκαν στο κάλεσμα των φίλων του υγρότοπου την Κυριακή 28-2-2021 για μια ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας του αργιλικού κόλπου από τη ρύπανση.

Με την παρουσία τους δήλωσαν ότι θέλουν :

Σωστή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.

Να αλλάξει ο φορέας διαχείρισης και να τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας από όλους.

Να ανακαλύψουμε το «θησαυρό¨ που υγρότοπου με τα δεκάδες πουλιά στο παραλιακό μέτωπο Ναυπλίου Ν Κίου και διαπίστωσαν και την αδιαφορία όλων των αρμοδίων για την περιοχή.

Οι φίλοι του υγρότοπου Ναυπλίου – Ν.Κίου σας καλούν την Κυριακή 28/2/2021, να φτιάξουμε μια ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας του Αργολικού κόλπου.

Μια συγκέντρωση, όπου ο καθένας μας θα σταθεί για μια ώρα στον παραλιακό δρόμο Ναυπλίου – Ν. Κίου.

Η ώρα αυτής της συνάντησης ορίζεται στις 11:00, με σημείο αφετηρίας το χώρο μπροστά από το πυρηνελαιουργείο της παραλιακής (Υπάρχει ασφαλής χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων).

Τηρώντας όλους τους κανόνες προστασίας, ο κάθε ένας και η κάθε μια που θα συμμετέχει θα έχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τον επόμενο.

Με αυτή την ανθρώπινη αλυσίδα δείχνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για τη σωτηρία του Αργολικού κόλπου από την ρύπανση.

Ζητάμε

- Πρωτοβουλίες για τη σωστή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.

- Συνεργασία όλων των φορέων και κύρια των δήμων για καλύτερη ποιότητα της ζωής μας.

- Μια διαπαραταξιακή επιστημονική επιτροπή φορέων, για να ελέγξει τα προβλήματα λειτουργίας του βιολογικού και να προτείνει λύσεις για τη σωστή λειτουργία του.

- Να αλλάξει ο φορέας διαχείρισης.

Ο Αργολικός κόλπος είναι ένα κομμάτι της ζωής όλων μας.

Απαραίτητος εξοπλισμός για τη συμμετοχή σας, η μάσκα.

Ο καθένας από τους μετέχοντες στέλνει μήνυμα Νο 6 γιατί η ατομική σωματική άσκηση έχει άμεση σχέση με την ποιότητα της ζωής μας.

Η διαμαρτυρία θα έχει διάρκεια από της 11.00-12.00

Μ. Αντωνιάδης

μέλος των φίλων του υγρότοπου

Ο διαχειριστής του βιολογικού καθαρισμού, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άργους Μυκηνών σε συνεδρίαση της στις 23/2/2021 αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στις βιομηχανίες χυμοποίησης λόγω διοχέτευσης λυμάτων στον βιολογικό εκτός συμβατικών ρυπαντικών ορίων της σύμβασης.

Σύμφωνα με μετρήσεις, (έγιναν όμως αφού παρατηρήθηκε η ρύπανση του Αργολικού) όλα τα χυμοποιεία της Αργολίδας που είναι συνδεδεμένα με το βιολογικό είχαν δείκτες πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που προσδιορίζει η σύμβασή τους.

 Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκύπτει ότι οι παράμετροι C.O.D και B.O.D. 5, των εισερχόμενων λυμάτων και των τεσσάρων ελεγχόμενων βιομηχανιών χυμοποίησης, ήταν πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο και μάλιστα με μεγάλη απόκλιση.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Για τους δείκτες C.O.D με όριο 1500 mg/l O2 τα χυμοποιεία είχαν ενδείξεις η μικρότερή 1484 mg/l O2 και οι συνηθέστερες πάνω από 2.550 mg/l O2 μέχρι και 7.910 mg/l O2.

Για τους δείκτες B.O.D.5 με όριο 500 mg/l O2 τα χυμοποιεία είχαν ενδείξεις η μικρότερή 612 mg/l O2 και οι συνηθέστερες πάνω από 1.200 mg/l O2 μέχρι και 3.810 mg/l O2.

Στις 10/2/2021 κλιμάκιο της ΔΕΥΑΑΡΜ σε αυτοψία στις επιχειρήσεις διαπίστωσε μια σειρά από παραβάσεις σε σχέση με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Ας υπενθυμίσουμε ότι για όλους εμάς η ρύπανση έχει γίνει αντιληπτή από 6/2/2021 που μπήκε το φράγμα από το λιμεναρχείο και άρχισε να μυρίζει όλη η Αργολίδα.

Και ρωτάμε γιατί ο έλεγχος έγινε μετά τη ρύπανση ;

Γιατί προληπτικά δεν είχε γίνει έλεγχος των εγκαταστάσεων με τις παρατηρήσεις πριν την έναρξη λειτουργίας των χυμοποιείων αφού η επιχείρηση ξέρει εδώ και χρόνια τα προβλήματα;

Γιατί έγινε ανανέωση πρόσφατα των αδειών παροχέτευσης Βιομηχανικών Λυμάτων στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Άργους Ναυπλίου χωρίς να ελέγχουν οι εγκαταστάσεις τους; (16/2021 απόφασή της ΔΕΥΑΑΡΜ οι συμβάσεις με τα εργοστάσια μετετράπησαν σε αορίστου χρόνου.)

Η κοινή διαπίστωση του κλιμακίου είναι ότι δεν υπάρχει εγκατεστημένο όργανο μέτρησης των ρυπαντικών παραμέτρων C.O.D και B.O.D. 5,σε κανένα χυμοποιείο. Αν ήταν συμβατική τους υποχρέωση ποιος ευθύνεται που δεν υπάρχει και γιατί δεν το διαπιστώθηκε πριν από έναρξη της περιόδου λειτουργίας τους;

Η επιχείρηση του βιολογικού όμως έχει βρει την εύκολη λύση. Έφτιαξε παράλληλο σύστημα με σωλήνες που όταν οι βιομηχανίες ρυπαίνουν για να μην μυρίζει και ο βιολογικός ρίχνουν ακατέργαστα τα λύματα στον Αργολικό. Αυτό μας δείχνουν και οι φωτογραφίες. Ρυθμίζουμε τη ρύπανση παρουσιάζοντας ίσως καλά αποτελέσματα λειτουργίας του βιολογικού;

Το ερώτημα παραμένει. Λειτουργεί σωστά ο βιολογικός και εκτός περιόδου λειτουργίας χυμοποιείων; Ποιος μπορεί να μας το διαβεβαιώσει; Τα πρόστιμα από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος άλλα μας δείχνουν.

Υ.Γ

BOD είναι το αποτέλεσμα του ελέγχου για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης οργανικής ύλης σε δείγματα νερών

C.O.D είναι η ποσότητα του οξυγόνου που απαιτείται για τη χημική οξείδωση του συνόλου των οργανικών ενώσεων

Μια φωνή για τον Αργολικό κόλπο

Οι φίλοι του υγρότοπου Ναυπλίου Ν. Κίου ξεκινούν μια καμπάνια ευαισθητοποίησης πρωτίστως των δήμων Ναυπλιέων και Άργους - Μυκηνών αλλά και των κατοίκων, με θέμα τη ρύπανση του Αργολικού κόλπου. Ένα έγκλημα που παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν προκαλείται από την κακή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, που όλοι οι χρήστες νερού πληρώνουμε κάθε μήνα. Ένα από τα σημαντικά έργα υποδομής στον νομό μας που το αφήσαμε στην τύχη του.

Στην εποχή της πανδημίας, προσπαθώντας να βρούμε άλλους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης της διαμαρτυρίας μας, προτείνουμε τα εξής:

1.Κάθε χρήστης του διαδικτύου να κοινοποιήσει την Πέμπτη 18/2 και την Παρασκευή 19/2 σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αφίσα που βγάλαμε για τον Αργολικό κόλπο.

2. Εάν επιθυμεί, ας προσθέσει και ένα δικό του σχόλιο στην αφίσα για το πώς βιώνει αυτή την κατάσταση.

Στόχος μας είναι να πιέσουμε τους δήμους να κάτσουν επιτέλους σ΄ ένα τραπέζι και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Να υπάρχει δημόσια ενημέρωση για την κατάσταση λειτουργιάς του βιολογικού.

Να βρεθούν οι υπεύθυνοι και της σημερινής έκρηξης της ρύπανσης από τα χυμοποιεία.

Οι φίλοι του υγρότοπου Ναυπλίου Ν. Κίου

Ένα από τα καλά του εγκλεισμού είναι να ανακαλύπτεις νέα μονοπάτια για περπατήματα. Έτσι, σε μια βόλτα στο εξαιρετικό μονοπάτι από την Αγ. Μονή προς την Αγ. Σωτήρα στου Τσέλου, στη στάση για ανάπαυση στην εκκλησία και κοιτάζοντας προσεκτικά τον περιβάλλοντα χώρο, εντόπισα μια ελιά που μου κίνησε το ενδιαφέρον.

Την φωτογράφισα και την άλλη μέρα πήγα και μέτρησα την περίμετρο του κορμού της, αναζητώντας τον τρόπο χρονολόγησής της. Με τη βοήθεια του Γιώργου Κωστελένου, γεωπόνου και συγγραφέα του βιβλίου «Στοιχεία ελαιοκομίας», χρονολόγησα την ελιά.

Η ελιά είναι 650 περίπου χρόνων, έχει δε μεγάλο ενδιαφέρον ότι η χρονολόγηση αυτή συμπίπτει με την κατασκευή της Μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Η κατασκευή του καθολικού της Μονής προσδιορίζεται στον 15ο αιώνα και οι τοιχογραφίες εσωτερικά του ναού χρονολογούνται το 1570, σύμφωνα με την εκτενή κτητορική επιγραφή που βρίσκεται στον νότιο τοίχο της εκκλησίας (βλέπε κείμενα Ηλία Μηναίου, https://assini-mythika-istorika.blogspot.com/.../blog...).

Στην περίμετρο της εκκλησίας υπάρχουν και άλλες ελιές που η ηλικία τους είναι ίσως και 400 χρόνων.

Φωτογραφία Μαρία Δερνίκου

Χ. Αντωνιάδης

 

Καταγράφηκαν 34 διαφορετικά είδη πουλιών

Οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στην Ελλάδα (ΜΕΚΥΠ).

Οι ΜΕΚΥΠ ξεκίνησαν στην Ελλάδα το 1968. Αρχικά γίνονταν κυρίως από ξένους ορνιθολόγους με ελληνική εκπροσώπηση από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και επικεντρώνονταν στους πιο σημαντικούς υγροτόπους. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, οι Έλληνες ορνιθολόγοι άρχισαν να πραγματοποιούν εκείνοι τις καταμετρήσεις με την ΕΟΕ σε συνεργασία με την ΕΕΠΦ και το Υπουργείο Γεωργίας. Από το 1991 και μετά η ΕΟΕ έχει επεκτείνει τις ΜΕΚΥΠ σε όλους τους υγροτόπους όπου διαχειμάζουν υδρόβια.

Οι καταγραφές καλύπτουν κάθε χρόνο περισσότερους από 200 μικρούς και μεγάλους υγρότοπους της χώρας μας, από τους πλέον σημαντικούς υγροτόπους, όπως τα δέλτα των ποταμών Έβρου και Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, τους υγροτόπους του Νέστου, τη λίμνη Κερκίνη, την Πρέσπα, τον Αμβρακικό, το Μεσολόγγι και το Κοτύχι, έως μικρούς παράκτιους νησιωτικούς υγρότοπους, ορεινές λίμνες, ακόμη και τεχνητούς ταμιευτήρες.

Στις καταμετρήσεις συμμετέχουν πάνω από 150 εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές από όλη την Ελλάδα, τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και Φορείς Διαχείρισης οι οποίοι συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή με την συμμετοχή προσωπικού και την παροχή εξοπλισμού. Στις ΜΕΚΥΠ καταμετρούνται γύρω στις 350.000 πάπιες, χήνες, φαλαρίδες και διάφορα άλλα παρυδάτια. Ένας αριθμός αρκετά μεγάλος σε σχέση και με τους αριθμούς που καταμετρώνται σε χώρες των Βαλκανίων ή τις Μεσογείου.

Στον υγρότοπο Ναυπλίου - Νέας Κίου 27/1/2021 καταγράφηκαν 34 διαφορετικά είδη πουλιών :

 • ΣΦΥΡΙΧΤΑΡΙΑ ΠΑΠΙΕΣ 83
 • ΠΡΑΣΙΝΙΚΕΦΑΛΕΣ ΠΑΠΙΕΣ 158
 • ΒΡΑΧΟΚΙΡΚΙΝΕΖΟ 1
 • ΘΑΛΑΣΣΟΣΦΥΡΙΧΤΕΣ 43
 • ΑΜΜΟΣΦΥΡΙΧΤΕΣ 2
 • ΘΑΛΑΣΣΟΠΡΙΣΤΗΣ 1
 • ΘΑΛΑΣΣΟΛΙΜΟΖΑ 1
 • ΤΟΥΡΛΙΔΕΣ 10
 • ΛΑΣΠΟΣΚΑΛΙΔΡΕΣ 134
 • ΛΕΠΤΟΡΑΜΦΟΣ ΓΛΑΡΟΣ 3
 • ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΙ 16
 • ΑΣΗΜΟΓΛΑΡΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ 235
 • ΛΕΥΚΟΤΣΙΚΝΙΑΣ 1
 • ΣΤΑΧΤΟΤΣΙΚΝΙΑΣ 6
 • ΚΟΚΚΙΝΙΣΚΕΛΗΣ 9
 • ΜΑΥΡΟΛΑΙΜΗΣ 2
 • ΣΚΑΡΘΑΚΙΑ 7
 • ΚΑΛΑΜΟΤΣΙΧΛΟΝΑ 8
 • ΛΙΒΑΔΟΚΕΛΑΔΕΣ 20
 • ΛΕΥΚΟΣΟΥΣΟΥΡΑΔΑ 2
 • ΨΕΥΤΑΗΔΟΝΙ 7
 • ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΑ 6
 • ΚΑΛΑΜΟΡΚΙΚΟΙ 2
 • ΓΕΡΑΚΙΝΕΣ 2
 • ΚΙΡΚΙΡΙΑ ΠΑΠΙΕΣ 132
 • ΚΑΣΤΑΝΟΚΕΦΑΛΟΙ ΓΛΑΡΟΙ 1010
 • ΣΚΟΥΦΟΒΟΥΤΗΧΤΑΡΙΑ 5
 • ΜΕΛΑΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΛΑΡΟΣ 2
 • ΒΑΛΤΟΜΠΟΥΦΟΣ 1
 • ΧΕΙΜΩΝΟΓΛΑΡΟΝΟ 1
 • ΧΕΙΜΩΝΟΒΟΥΤΗΧΤΑΡΙΑ 2
 • ΑΡΓΥΡΟΤΣΙΚΝΙΑΔΕΣ 2
 • ΑΚΤΙΤΗΣ 1
 • ΒΑΡΒΑΡΑ ΠΑΠΙΑ 1

Σύμφωνα μάλιστα με τους παρατηρητές των πουλιών ο Βαλτόμπουφος (Asio flammeus) αποτελεί πρώτη καταγραφή για την περιοχή και εξαιρετικά σπάνιο είδος για την Πελοπόννησο με ελάχιστες γνωστές καταγραφές. Είναι αρκετά σπάνιος (και μάλλον άγνωστος) στην Ελλάδα γενικότερα.

Οι παρατηρήσεις καταμετρήσεις υδρόβιων πτηνών στο υγρότοπο Ναυπλίου Ν Κίου έγιναν 27/1/2021 από τον Τάσο Ηλιάδη μέλος των φίλων του υγρότοπου και την Λουκία Ζάχαρη εθελόντρια της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Οι Φίλου του υγρότοπου Ναυπλίου Ν Κίου

Φωτογραφία Τάσος Ηλιάδης

argolis-nature-logo.png

Φίλοι Υγροβιότοπου
Ναυπλίου - Νέας Κίου
Αργολίδας

© 2021 ΦΙΛΟΙ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ-Ν.ΚΙΟΥ. Κατασκευή ιστοσελίδας: Kinisis Web & Tourism

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλώ στείλτε μνας μήνυμα στο email: argolisnature@gmail.com