Άρθρα και Ειδήσεις

Ειδήσεις και Άρθρα σχετικά με το περιβάλλον της Αργολίδας

Previous Next

Η Φίλοι του υγρότοπου Ναυπλίου Ν Κίου σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας έφτιαξαν πινακίδες στα ελληνικά και στα αγγλικά. Οι πινακίδες τοποθετήθηκαν στην διαδρομή Αρβανιτιάς Καραθώνας (δύο στην Αρβανιτιά και δύο στην Καραθώνα) για την ενημέρωση τω πολιτών για το σημαντικό οικοσύστημα της περιοχής Παλαμήδι – Ακροναυπλίας.

Η χλωρίδα της Ακροναυπλίας και του Παλαμηδίου περιλαμβάνει ορισμένα σπάνια, απειλούμενα και ενδημικά φυτά. Ο βραχώδης λόφος αποτελεί βιότοπο ενδημικών φυτών όπως τα, Stachys swainsonii subsp. Argolica, Campanula andrewsii subsp. Andrewsii, Petrorhagia armerioides var. Armerioides, Daphne jasminea, Stachys chrysantha κ.λπ. Σημαντική σπονδυλωτή πανίδα (εξαιρουμένων των πτηνών) καταγράφεται επίσης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ειδών στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, όπως τα Algyroides moreoticus και Podacris peloponnesiacus. Επίσης στην πανίδα της περιοχής πρέπει να γίνει αναφορά σε μεγάλη ποικιλία πουλιών που φωλιάζουν στην περιοχή.

Αρμόδιος για τη διατήρηση και διαχείριση της περιοχής του Δικτύου Natura 2000, Παλαμήδι Ακροναυπλία είναι ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας (ΦΔ ΠΜΜΜ).

Για την κατασκευή και την τοποθέτηση συνέβαλαν με χρήματα οι Φίλοι του υγρόποπου Ναυπλίου Ν Κίου με τη βοήθεια και την χορηγία φίλων.

Previous Next

Βαγγέλης Μπουγιώτης

Πενήντα πανέμορφα φλαμίνγκο έκαναν στάση για ξεκούραση στον Υδροβιότοπο μεταξύ Ναυπλίου και Νέας Κίου στην Αργολίδα,Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021. Τα φοινικόπτερα την περίοδο αυτή βρίσκονται στην Φθινοπωρινή μετανάστευση των πτηνών και λόγω των καιρικών φαινομένων που έχει φέρει η ''Αθηνά'' , έκαναν μία μικρή στάση για να συνεχίσουν το ταξίδι τους όταν ο καιρός το επιτρέψει.

Previous Next

 Στις 3 Οκτωβρίου 2021, υλοποιήθηκε δράση για τον εορτασμό της Πανευρωπαϊκής Γιορτής των πουλιών στον Υγρότοπο Ναυπλίου - Νέας Κίου.

Με πρόσκληση των φίλων Υγρότοπος Νέας Κίου (Nea Kios wetland) που παρά τον αποκλεισμό της παραλιακής οδού μπόρεσαν να συγκεντρωθούν αρκετοί πολίτες από την περιοχή. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε εκπρόσωπος της Ορνιθολογικής Κώστας Παπακωνσταντίνου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Κίου ο βουλευτής του νομού Γ Γκιόλας, ο περιφερειακός σύμβουλος Δ Δρούγκας ,ο τοπικός σύμβουλος Ναυπλίου Κ Καράπαυλος και ο Π Ζαφειρόπουλος εκ μέρους της οργάνωσης Argolic Gulf Environment Foundation - Ιδρύμα Περιβάλλοντος του Αργολικού Κόλπου.

Έγινε συζήτηση για την αξία του παραλιακού μετώπου και ακούστηκαν προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις.

Οι παρευρισκόμενοι καθάρισαν και την περιοχή που είχα επιλέξει να γίνει η παρατήρηση των πουλιών. Πάνω από 15 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών μαζεύτηκαν σε μια περιοχή μικρότερη από 500 τετραγωνικά μέτρα.

Για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε ότι ο κατά τα άλλα νομικά προστατευόμενος υγρότοπος είναι ακόμα ένας χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών στην περιοχή μας..

 

 

Κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται στην Ευρώπη η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch)

Οι Φίλοι του υγρὀτοπου Ναυπλίου - Νέας Κίου συμμετέχουν στην Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών και σας καλούν την Κυριακή 3/10/21 σε μια γνωριμία με τα πουλιά του υγρότοπου.

Ημερομηνία 3/10/21                                 

Ώρα : 10.00 π.μ. - 12.00 μ

Τόπος συνάντησης : Παραλιακή Ναυπλίου -Νέας Κίου απέναντι από το Πυρηνελαιουργείο ΕΛΣΑΠ

Ελάτε να μιλήσουμε για την αξία του υγροτόπου μας, να εντοπίσουμε προβλήματα και κινδύνους, αλλά και να παρατηρήσουμε μαζί την ορνιθοπανίδα της περιοχής, σε μια περίοδο που τα πουλιά μεταναστεύουν από το βορρά προς το νότο, διαλέγοντας και τον δικό μας υγρότοπο για ενδιάμεση στάση.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και ο ΚΠΕ Αργολίδας

Φίλοι του υγρὀτοπου Ναυπλίου- Νέας Κίου

 

Τάσος Ηλιάδης

Στον προστατευόμενο υγρότοπο της Νέας Κίου και συγκεκριμένα στο παραλιακό μέτωπο μπροστά από το παλιό εργοστάσιο του Πελαργού , μηχάνημα τύπου γκρέιντερ του Δήμου Άργους Μυκηνών ,σάρωνε όλη την παραλία με αποτέλεσμα να καταστραφούν φωλιές και τα αυγά πουλιών την εποχή αυτή που έχουμε αναπαραγωγική περίοδο.

Ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Ναυπλίου και η καταστροφή σταμάτησε άμεσα.

Οι φίλοι του υγρότοπου και προσωπικά εγώ σαν διαχειριστής αυτής της σελίδας ,θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Λιμεναρχείο Ναυπλίου και τον Λιμενάρχη Παναγιώτη Κοντό για τη άμεση παρέμβασή του !

Οι φίλοι του υγρότοπου Ναυπλίου Ν Κίου από την πρώτη στιγμή, διαφωνώντας ριζικά με τη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Ερασίνο, καταγράψαμε μια σειρά από διαφορετικές προτάσεις για τη διαχείριση της περιοχής.

Οι προτάσεις κατατέθηκαν στην Περιφέρεια (21 Ιανουαρίου 2021) συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας τις αρχικές σκέψεις που δημόσια είχαν κατατεθεί τον Οκτώβριο του 2020

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία επίσημη τοποθέτηση.

Καταθέτουμε τις σκέψεις για να εμπλουτιστούν με δικές σας προτάσεις στο πλαίσιο προστασίας και ανάδειξης του υγρότοπου.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή στο διάλογο, η μεγαλύτερη διάχυση των προτάσεων στην κοινωνία είναι και μια ασπίδα προστασίας του υγρότοπο.

 https://www.youtube.com/watch?v=EHT1PBVRtv8

22-3-2021

Για ακόμα μία φορά βρέθηκε νεκρή στην παραλιακή Ναυπλίου Νέας Κίου , πίσω από το κτήριο της Περιφερειακής ενότητας Αργολίδας, μία θαλάσσια χελώνα , Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021. Η χελώνα βρέθηκε από περιπατητές και ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Ναυπλίου για την καταγραφή της . Η χελώνα δεν έφερε σημάδια κακοποίησης . Να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί δεκάδες θαλάσσιες χελώνες νεκρές ή βαριά τραυματισμένες στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ του Ναυπλίου και της Νέας Κίου.

Βαγγέλης Μπουγιώτης

Νίκος Κοντός – Γιάννης Λυκοσκούφης – Πέτρος Καρούζος

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  Άργους-Μυκηνών

 

Ανοιχτή επιστολή των δημοτικών συμβούλων Άργους-Μυκηνών Νίκου Κοντού, Γιάννη Λυκοσκούφη και Πέτρου Καρούζου προς τον δήμαρχο Δημήτρη Καμπόσο για τα 10 χρόνια απραξίας στο Βιολογικό Καθαρισμό:

κ.Δήμαρχε,

Γνωρίζετε ότι, από την προηγούμενη Δευτέρα (22-02-21) έχουμε ζητήσει με αίτηση μας προς τη ΔΕΥΑΑΡΜ στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Άργους-Ναυπλίου, και για τα οποία δεσμευτήκατε δημόσια στη προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.(26-02-21) ότι θα μας χορηγηθούν ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. (04-03-21) με θέμα την ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, ελπίζαμε ότι θα τα είχαμε.

Μάταια ελπίζαμε!

Στην αίτηση μας ζητήσαμε επίσης και μια επιτόπια ενημέρωση στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ. Άργους-Ναυπλίου) για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, την αναμένουμε.

Παρατηρούμε ότι, αντί για ενημέρωση ουσίας και υπεύθυνη αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της ρύπανσης που προκλήθηκε από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού, βλέπουμε ότι προσπαθείτε με εντυπώσεις να αντιμετωπίσετε το θέμα (βλ. πληρωμένη ανάρτηση σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Η ρύπανση του Αργολικού κόλπου από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού είναι ένα θέμα που δυσφημεί την ευρύτερη περιοχή και μπορεί να φθάσει μέχρι την αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της Ε.Ε. με κίνδυνο επιβολής υψηλότατων προστίμων σε βάρος της ΔΕΥΑΑΡΜ.

Για την επί 3 εβδομάδες συνεχιζόμενη εμφανή ρύπανση του Αργολικού από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού υπάρχουν σαφέστατα ευθύνες, τόσο ποινικές όσο και πολιτικές. Θα τις αναλάβει κάποιος; Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΡΜ τυχαίνει να είναι σχετικά νέος στη θέση αυτή, όμως το χρόνιο αυτό πρόβλημα του έσκασε στα χέρια του. Θα αναλάβει τουλάχιστον τις πολιτικές του ευθύνες;

Ερωτήματα τα οποία δεν απαντάτε:

1. Τι κάνατε 10 και πλέον χρόνια στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων για να βελτιωθεί η λειτουργία της.

2. Καταγγείλατε τις συμβάσεις με τα χυμοποιεία στις 23/02/21, ενώ είχατε μετρήσεις για αυξημένα φορτία στα λύματα τους από τις 02/02/21 (τις προηγούμενες δεν τις δημοσιεύσατε). Αφήσατε λοιπόν επί 3 εβδομάδες το βιολογικό καθαρισμό σχεδόν εκτός λειτουργίας χωρίς να κάνετε καμία ενέργεια. Γιατί;

3. Είπατε στους αγρότες ότι, δεν σταματήσατε εσείς τη λειτουργία των χυμοποιείων, και μετά την καταγγελία των συμβάσεων τους, ο κ.Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΡΜ έκανε αυτοψία για να ελέγξει αν έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους ως όφειλαν, όπως ανέφερε σε συνέντευξη του. Γιατί;

4. Στην απόφαση της ΔΕΥΑΑΡΜ για την καταγγελία των συμβάσεων με τα χυμοποιεία, εκτός των υψηλών παραμέτρων των λυμάτων τους καταγράφονται και άλλες ελλείψεις από τις υποχρεώσεις των χυμοποιείων. Γιατί αυτές οι ελλείψεις δεν καταγράφηκαν σε προηγούμενους ελέγχους; Γιατί παρά τις ελλείψεις αυτές η ΔΕΥΑΑΡΜ μετέτρεψε (28-01-21) τις ετήσιες συμβάσεις των χυμοποιείων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου; Γιατί;

5. Κατά την περίοδο συγκομιδής των πορτοκαλιών 2019-2020, υπήρχε χυμοποιείο το οποίο δεν είχε ενεργή σύμβαση με τη ΔΕΥΑΑΡΜ και παρόλα αυτά διοχέτευε τα βιομηχανικά του λύματα στο βιολογικό καθαρισμό;

6. Μιλάτε για απόλυτη δικαίωση της ΔΕΥΑΑΡΜ από τη δικαστική απόφαση η οποία έκρινε καταχρηστική την καταγγελία της σύμβασης με τα χυμοποιεία, τη στιγμή που διατάσσει την παρακολούθηση της παροχέτευσης των λυμάτων τους από ανεξάρτητο ή κρατικό εργαστήριο. Γιατί;

7. Μιλάτε για δικαίωση της ΔΕΥΑΑΡΜ από τη στιγμή ο κυβερνητικός βουλευτής του νομού μας, σε ερώτηση του προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρεται αποκλειστικά σε πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων. Γιατί;

8. Ισχυρίζεστε ότι ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί σωστά και για όλα φταίνε τα χυμοποιεία, τη στιγμή που ο παροχετευόμενος όγκος βιομηχανικών λυμάτων υπολείπεται κατά πολύ του προβλεπόμενου από Μελέτη Περιβαλλοντικό Επιπτώσεων. Με αυτόν τον ισχυρισμό πως μπορείτε να διεκδικήσετε κονδύλια για την συντήρηση ή για την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού; (Εκτός αν δεν είναι στις προτεραιότητες σας).

9. Ποιες ενέργειες έχετε κάνει για την επέκταση του δικτύου του βιολογικού καθαρισμού σε οικισμούς του Δήμου μας που αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούνται. Έχετε στα χέρια σας, από τότε που αναλάβατε, μελέτη για τη σύνδεση με το βιολογικό των οικισμών του πρώην Δ.Λέρνας (μάλλον και αυτό δεν είναι τις προτεραιότητες σας).

10. Τι απαντάτε σε αντιδήμαρχο σας ο οποίος λοιδορεί και ειρωνεύεται τη διαμαρτυρία που οργάνωσαν «Οι Φίλοι του Υδροβιότοπου» για την προστασία από τη ρύπανση του Αργολικού Κόλπου; Εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΡΜ.

Πρόταση

Ο περιφερειάρχης, ο κ.Νίκας δεσμεύτηκε ότι θα διοργανώσει τεχνική σύσκεψη με εκπροσώπους τόσο της περιφέρειας, όσο των Δήμων και των χυμοποιείων με στόχο τη βελτίωση λειτουργίας του βιολογικού. Σας καλούμε λοιπόν, σε αυτή την σύσκεψη οι εκπρόσωποι του Δήμου μας να μην αποκρύψουν τα προβλήματα και τις αδυναμίες του βιολογικού αλλά να τα τονίσουν. Σας καλούμε να διεκδικήσετε κονδύλια τόσο για την άμεση βελτίωση της υπάρχουσας εγκατάστασης όσο και κονδύλια για μεσοπρόθεσμες λύσεις αναβάθμισης ή επέκτασης των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου μας. Διεκδικήστε κονδύλια τόσο μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσο και μέσω των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Κάντε αυτό που δεν κάνατε τόσα χρόνια στη διοίκηση του Δήμου.

Το περιβάλλον που ζούμε απαιτεί το σεβασμό μας!

Πέρα από κάθε προσμονή εκατοντάδες πολίτες ανταποκριθήκαν στο κάλεσμα των φίλων του υγρότοπου την Κυριακή 28-2-2021 για μια ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας του αργιλικού κόλπου από τη ρύπανση.

Με την παρουσία τους δήλωσαν ότι θέλουν :

Σωστή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.

Να αλλάξει ο φορέας διαχείρισης και να τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας από όλους.

Να ανακαλύψουμε το «θησαυρό¨ που υγρότοπου με τα δεκάδες πουλιά στο παραλιακό μέτωπο Ναυπλίου Ν Κίου και διαπίστωσαν και την αδιαφορία όλων των αρμοδίων για την περιοχή.

argolis-nature-logo.png

Φίλοι Υγροβιότοπου
Ναυπλίου - Νέας Κίου
Αργολίδας

© 2022 ΦΙΛΟΙ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ-Ν.ΚΙΟΥ. Κατασκευή ιστοσελίδας: Kinisis Web & Tourism

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλώ στείλτε μνας μήνυμα στο email: argolisnature@gmail.com