Άρθρα και Ειδήσεις

Ειδήσεις και Άρθρα σχετικά με το περιβάλλον της Αργολίδας

Previous Next

Μετά την καταστροφή παρέμβαση στην παραλιακή ζώνη με μηχανήματα και την καταστροφή των φωλιών οι Φίλοι κατέθεσαν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία.

Προς Κτηματική Υπηρεσία Αργολίδας 

Ημερομηνία 16-4-2024

Θέμα: Η αδειοδότηση χώρου αποθήκευσης ιστιοσανίδων-κ.λπ στην παραλιακή ζώνη Ναυπλίου Ν- Κίου, στην περιοχή Δαλαμανάρας, στο ύψος της στροφής του «Πανάγου»

Την προηγούμενη εβδομάδα σε πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Κίου (ΚΠΕ Ν. Κίου) παρατηρήθηκαν φωλιές πουλιών στην παραλιακή ζώνη δίπλα από το οικίσκο αποθήκευσης ιστιοσανίδων. Οι φωλιές των πουλιών είναι στην άμμο και παρατηρούνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Μάλιστα στην περσινή περίοδο έγινε σηματοδότηση της περιοχής για να μην υπάρχει πρόσβαση από αυτοκίνητα και πεζούς ώστε να μην καταστραφούν οι φωλιές.

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024 παρατηρήθηκε ότι στην παραλιακή, σε μεγάλο τμήμα μπροστά από την ξύλινη κατασκευή είχε παρέμβει μηχάνημα για να στρώσει την άμμο με αποτέλεσμα την καταστροφή των φωλιών.

Σε αναζήτηση των ανθρώπων που έδωσαν την εντολή για τη χρήση μηχανήματος, ενημερωθήκαμε ότι ήταν οι ενοικιαστές του αιγιαλού και της παραλίας που έχουν νοικιάσει και τοποθετήσει τον οικίσκο στην περιοχή για δραστηριότητες θαλάσσιων σπορ, εμβαδού 50 τ.μ.

Ρωτάμε τα εξής:

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 396/Δ/8-6-1999 η περιοχή που έχει δοθεί άδεια ανήκει στις ΖΟΕ και μάλιστα στην οριζόμενη από το νόμο περιοχή 5 που δεν επιτρέπει καμία τέτοια χρήση στην περιοχή. Πώς η Κτηματική έδωσε την δυνατότητα στο Δήμο Άργους – Μυκηνών να νοικιάσει την περιοχή της παραλίας με τέτοια χρήση;

Ποιος ελέγχει και επιβάλει πρόστιμα σε περιοχές αιγιαλού και παραλίας όταν χρησιμοποιούν βαρέα οχήματα για τον καθαρισμό;

Συνημμένα : ΦΕΚ ΖΟΕ 396/Δ/8-6-1999

Previous Next

Ήταν μια όμορφη μέρα η χτεσινή Κυριακή 31/3/24 , με τα "Χελιδονίσματα" στο Ναύπλιο!

Μικροί μαθητές και μαθήτριες με τους γονείς τους συμμετείχαν στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπλίου, σε συνεργασία με το Κ.Ε.ΠΕ.Α Νέας Κίου, τους Φίλους του Υγρότοπου Ναυπλίου -Νέας Κίου και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Οι φίλοι του Υγρότοπου Ναυπλίου Ν Κίου συμμετέχουν με εισήγηση στην ημερίδα με θέμα Ανάδειξη Πεζοπορικών Προορισμών - Προκλήσεις και Προοπτικές για την Αργολίδα.

Η ημερίδα διοργανώνετε από την Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας με αντικείμενο την Ανάδειξη Πεζοπορικών Προορισμών, στην αίθουσα του βουλευτικού στο Ναύπλιο, τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 18:00.

Στόχος της είναι να συζητηθεί η οργάνωση ενός πεζοπορικού προορισμού, όπως η Αργολίδα, σε τρεις άξονες: Τοπικές Αρχές, Τοπικές Επιχειρήσεις Τουρισμού, Κοινωνία των Πολιτών.

Ομιλητές:

Αναστάσιος Χρόνης - Δήμαρχος Επιδαύρου

Φώτιος Δαμούλος - Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αργολίδας

Ελένη Πανάγου - Φίλοι Υγροβιότοπου Ναυπλίου - Νέας Κίου

Φοίβος Τσαραβόπουλος - Διαχειριστής ΚοινΣΕπ Μονοπάτια της Ελλάδας

 

Η ημερίδα διοργανώνεται με τη συγχρηματοδότηση του Argolic Environment Foundation και την υποστήριξη του δήμου Ναυπλιέων.

Οι Φίλοι του Υγρότοπου Ναυπλίου Ν Κίου με την παρέμβαση τους θα καταθέσουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους για το παραλιακό μέτωπο Ναυπλίου Ν.Κίου.

Η εκδήλωση είναι μια πρωτοβουλία της Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας Κοιν.Σ.Επ. – Paths of Greece. Ασχολείται με την ανάπτυξη πεζοπορικών κι ποδηλατικών προορισμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το 2010. Έχει όραμά να γίνει η Ελλάδα ένας από τους δέκα κορυφαίους πεζοπορικούς προορισμούς στον κόσμο. Έχουμε μάλιστα την ευτυχή συγκυρία δύο από τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας να είναι από την Αργολίδα.

Ανοιχτή επιστολή των Φίλων του Υγροτόπου Ναυπλίου –Ν. Κίου στους δημάρχους Ναυπλιέων, Άργους Μυκηνών και στον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας

Oι υγρότοποι συνθέτουν μερικά από τα ομορφότερα τοπία της χώρας μας και αποτελούν περιοχές με σπουδαία αξία και σημασία, τόσο για τη φύση όσο και για τον άνθρωπο. Επιτελούν μια σειρά από πολύτιμες οικολογικές λειτουργίες: φιλοξενούν πλούσια βιοποικιλότητα, συγκρατούν το νερό της βροχής και προστατεύουν από τις πλημμύρες, αμβλύνουν τις ακραίες θερμοκρασίες, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, αποθηκεύουν άνθρακα, σε ποσότητα μεγαλύτερη από ότι τα δάση και στηρίζουν ένα μεγάλο εύρος ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Κι όμως, παρά την μεγάλη τους αξία, ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων βρίσκει και πάλι υγροτόπους να απειλούνται και να εξακολουθούν να δέχονται πολλές πιέσεις. Όπως ο δικός μας, ο Υγρότοπος Καλύβια, στην παραλιακή οδό Ναυπλίου -Νέας Κίου.

.

Με τη εκλογή των νέων δημοτικών αρχών, πιστεύουμε και είναι αναγκαίο να αφήσουμε πίσω μας τις λογικές των ψευτο-αντιθέσεων των δύο πόλεων. Μπορεί και πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία για το καλό της περιοχής μας και της ζωή μας. Ένα σημείο αναφοράς για μια τέτοια συνεργία είναι η προστασία, ανάδειξη, αξιοποίηση του υγροτόπου της παραλιακής ζώνης Ναυπλίου Ν Κίου.

Μια περιοχή με το θεσμικό πλαίσιο προστασίας (ΖΟΕ ΦΕΚ 396/Δ/8-6-1999) που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η ανάλογη ευαισθησία για έναν πνεύμονα ζωής της περιοχής μας από τους φορείς. Υπάρχουν προτάσεις που άμεσα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαν υλοποιηθεί και σκέψεις και έναν σχεδιασμό συνολικής πρότασης προστασίας και ανάδειξης της περιοχής (Δήμοι- Περιφέρεια).

Άμεσα μέτρα που μπορούν «αύριο» να υλοποιηθούν.

  • Πινακίδες που να επισημαίνουν τη σημασία του υγροτόπου, το νομικό καθεστώς προστασίας καθώς και κανόνες σωστής συμπεριφοράς στον υγρότοπο (π.χ. σκυλιά συντροφιάς που κυνηγούν τα πουλιά, χρήση drone ή τηλεκατευθυνόμενων ιπτάμενων αντικειμένων, παράνομο κυνήγι ή ψάρεμα, παράνομο camping ή στάθμευση αυτοκινούμενων τροχόσπιτων)
  • Την ελεγχόμενη πρόσβαση αυτοκίνητων στην περιοχή προστασίας για να μην έχουμε ανεξέλικτη απόρριψη σκουπιδιών και μπαζών στην περιοχή.
  • Δημιουργία σημείων παρουσίασης της μεγάλης βιοποικιλότητας στην περιοχή (χλωρίδας και πανίδας).
  • Ενημέρωση στους βοσκούς της περιοχής ότι ο υγρότοπος χωρίς άδεια και όποια εποχή θέλουν δεν είναι βοσκότοπος.
  • Άμεση κοινή συνάντηση των εκπροσώπων των δυο δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης (ΔΕΥΑΝ-ΔΕΥΑΡΜ) με τους Δημάρχους Ναυπλιέων, Άργους-Μυκηνών και τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας προκειμένου να δουν τι γίνεται με το βιολογικό. Δεν μπορεί η απορροή του βιολογικού εδώ και χρόνια να γίνεται στην ακτή, να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και να το αποδεχόμαστε. Δεν μπορεί οι σωλήνες για την ολοκλήρωση του έργου της απορροής του βιολογικού να είναι επί δύο χρόνια στην παραλία. Τι γίνεται με την αναβάθμιση της λειτουργίας του βιολογικού; Δεν μπορεί να διαψεύδουμε την πραγματικότητα με δηλώσεις καλής λειτουργίας χωρίς κανένα στοιχείο, καμία μέτρηση.

Να δούμε όμως και θέματα που μπορούμε να δρομολογήσουμε.

Ας παλέψουμε όλοι μαζί για να μπει σε δημόσιο διάλογο και να γίνει μελέτη εφαρμογής στην προμελέτη που έχει εδώ και χρόνια εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (μετά από ανάθεση της αντιπεριφέρειας Πελοποννήσου την περίοδο του κ. Χειβιδόπουλου) και προβλέπει ήπιες παρεμβάσεις με δημιουργία πεζόδρομου, ποδηλατόδρομου και παρατηρητήρια πουλιών στο παραλιακό μέτωπο. Ας αποφασίζουμε να προστατεύσουμε, να μελετήσουμε και να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό περιβάλλον που μας προσφέρει ο υγρότοπος της περιοχής μας και ο εξαιρετικός βιότοπος του Ερασίνου ποταμού.

Ο υγρότοπος Ναυπλίου- Ν. Κίου μπορεί και πρέπει να είναι το σημείο συνάντησης για κοινό σχεδιασμό των δυο Δήμων.

Φίλοι Υγροτόπου Ναυπλίου- Ν. Κίου

Στις 19 Ιανουαρίου, ημέρα Παρασκευή, θα πραγματοποιηθούν στον υγρότοπο της Νέας Κίου οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ).

Oι ΜΕΚΥΠ είναι μέρος ενός προγράμματος παρακολούθησης βιοποικιλότητας (International Waterbird Census της Wetlands International), και λαμβάνουν χώρα σε περισσότερες από 100 χώρες. Συμμετέχουν χιλιάδες ορνιθοπαρατηρητές ανά τον κόσμο, κάνοντας τις ΜΕΚΥΠ ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα citizen science παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, όπου οι ΜΕΚΥΠ συντονίζονται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εκατοντάδες εθελοντές ανά την χώρα εξορμούμε στους υγροτόπους στα μέσα Ιανουαρίου, καταμετρώντας τα υδρόβια και παρυδάτια πτηνά (πάπιες, ερωδιοί, γλάροι, κορμοράνοι, βουτηχτάρια, παρυδάτια κ.α.).

Στις φετινές ΜΕΚΥΠ της Νέας Κίου προσκαλούμε όσα μέλη της ομάδας ενδιαφέρονται να ανταμώσουμε και να καταγράψουμε μαζί. Οι καταμετρήσεις θα γίνουν πιθανότατα νωρίς το πρωί, οπότε και τα περισσότερα πτηνά παρουσιάζουν την μεγαλύτερη κινητικότητα.

Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν να με ενημερώσουν με ένα μήνυμα στο Messengerή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για μετέπειτα συνεννοήσεις για την ώρα και τόπο συνάντησης!

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.ornithologiki.gr/.../115-mesoxeimoniatikes...

Previous Next

Βαγγέλης Μπουγιώτης

Χιλιάδες ψαρόνια πετούν κοντά στο Ναύπλιο στην περιοχή βάλτος Νέας Κίου στην Αργολίδα, Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023. Τα ψαρόνια είναι ονομαστά για τον τρόπο που πετούν όλα μαζί, (σχηματίζουν τις πιο πολυάριθμες συγκεντρώσεις πουλιών), και για τις πολύ εντυπωσιακές μανούβρες που κάνουν στον αέρα. Τους εναέριους σχηματισμούς τους κάνουν πάντα στις μετακινήσεις τους, όταν θέλουν να αποκρούσουν κάποιο αρπακτικό ή όταν ψάχνουν για τροφή. Φωλιάζουν σε κοιλώματα δέντρων ή και κτιρίων ακόμη και γεννάνε μια με δυο φορές τον χρόνο. Ζουν κατά μέσο όρο 15 χρόνια. Είναι αποδημητικά πτηνά και από τα πιο πολυπληθή της υφηλίου. Στην Ελλάδα εμφανίζονται σε τεράστια κοπάδια το φθινόπωρο και τον χειμώνα προφανώς για να φάνε ελιές, έντομα, φρούτα . Είναι παμφάγα πτηνά, έξυπνα και μπορούν εύκολα να εκτοπίσουν άλλους πληθυσμούς πτηνών μια και προσαρμόζονται εύκολα στις τοπικές συνθήκες των περιοχών που θα επισκεφτούν, έτσι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την τοπική χλωρίδα και πανίδα, (η μείωση του κότσυφα στην Ελλάδα λέγεται ότι πιθανόν να οφείλεται και στα ψαρόνια). Είναι πολύ έξυπνα πουλιά, πολύ κοινωνικά, (κάνουν τα πάντα όλα μαζί), πολύ θαρραλέα, δεν φοβούνται τους ανθρώπους πόσο μάλλον τα σκιάχτρα που μάταια βάζουν οι γεωργοί. Είναι έντονα πολυγαμικά και παμφάγα.

 

Previous Next

Φίλοι Υγρότοπου Ναυπλίου - Ν. Κίου & Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου

Οι φίλοι του Υγρότοπου Ναυπλίου - Ν. Κίου σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Κίου σας εύχονται καλή χρονιά και ελπίζουμε το νέος έτος να δείξουν ενδιαφέρον οι τοπικοί και περιφερειακοί άρχοντες για την προστασία και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου που ενώνει τις πόλεις του Ναυπλίου και του Άργους.

Δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό ημερολόγιο με φωτογραφίες πουλιών που συναντάμε στον υγρότοπο, σύμφωνα με παρατηρήσεις και καταγραφές φίλων και συμπληρώσαμε για κάθε μήνα ημερομηνίες που συμβολικά σηματοδοτούν περιβαλλοντικά θέματα.

Φωτογραφίες Τάσου Ηλιάδη

- Κατεβάστε το ημερολόγιο 2024 - 

Σάββατο 27 Μαΐου 2023, ώρα 17.30

 

Πλησιάζει η 5η Ιουνίου, η ημέρα που έχει θεσπιστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σαν Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.

Μια όμορφη και εποικοδομητική συνεργασία φορέων και συλλόγων θα δώσει το παρών στο φετινό εορτασμό της Ημέρας Περιβάλλοντος, με μια εκδήλωση- γιορτή, το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, στις 5:30 το απόγευμα, στον Υγρότοπο Ναυπλίου-Νέας Κίου, απέναντι από το πυρηνελαιουργείο ΗΛΣΑΠ.

Το Ίδρυμα Περιβάλλοντος Αργολικού κόλπου (Argolic Environment Foundation –AEF), η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, οι φίλοι του Υγρότοπου Ναυπλίου –Νέας Κίου, οι ψαράδες της Νέας Κίου και το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) της Νέας Κίου διοργανώνουν μια κοινή δράση με στόχο την προβολή και προστασία του Υγρότοπου της περιοχής.

Η δράση απευθύνεται τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικούς και μαθητές) και περιλαμβάνει ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για την αξία των Υγροτόπων, παρατήρηση πουλιών, προτάσεις ανάδειξης και βελτίωσης της περιοχής καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα την προστασία των Υγροτόπων και της πολύτιμης ορνιθοπανίδας.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα συντονίζονται από τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Νέας Κίου και εκπροσώπους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Στη δράση αυτή θα γίνει επίσης γνωριμία και αποτίμηση του προγράμματος ΑΡΓΟΛΙΚΟΡΑΜΑ, που συντονίζει το Ίδρυμα Αργολικού Περιβάλλοντος.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα:

οι ψαράδες του Αργολικού Κόλπου υιοθετούν έναν βιώσιμο τρόπο αντιμετώπισης της ολοένα αυξανόμενης ρύπανσης των ακτών από πλαστικά και της υπεραλίευσης. Απέχουν από την αλιεία κατά τον μήνα Μάιο, σημαντικό μήνα για την αναπαραγωγή ψαριών. Το συγκεκριμένο αυτό διάστημα γίνεται καθαρισμός ακτών και άλλων φυσικών τοπίων.

 Σκοπός του προγράμματος είναι να αλλάξουν σταδιακά οι αλιείς τις αλιευτικές τους μεθόδους σε πιο βιώσιμες πρακτικές και αυτό γίνεται και με την παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων για την βιώσιμη αλιεία, που προσφέρονται στους αλιείς μέσα από το Πρόγραμμα. Για πρώτη χρονιά το πρόγραμμα υλοποιείται στην Νέα Κίο.

23 αλιείς παρακολούθησαν σεμινάρια για την ασφαλή απελευθέρωση των σαλαχιών και των καρχαριών από τα δίχτυα τους και έμαθαν για τον αλιευτικό τουρισμό την Παρασκευή 19 Μαΐου. Οι αλιείς θα συμμετέχουν σε καθαρισμούς στον υγρότοπο καθώς και σε άλλα τοπία φυσικής ομορφιάς της περιοχής μεταξύ 23- 26 Μαΐου.

(Το πρόγραμμα ΑΡΓΟΛΙΚΟΡΑΜΑ συγχρηματοδοτείται από το AEF και το Blue Marine Foundation)

Σας καλούμε λοιπόν, μικρούς και μεγάλους, το απόγευμα του Σαββάτου 27 Μαΐου 2023 να μιλήσουμε για το μικρό, μα τόσο σημαντικό υγρότοπο της περιοχής μας, να εκτιμήσουμε την αξία του, να παρατηρήσουμε με τηλεσκόπια και κιάλια τους φτερωτούς επισκέπτες, να εντοπίσουμε θετικές και αρνητικές ανθρώπινες παρεμβάσεις, να συζητήσουμε, να προτείνουμε.

Οι μικροί μας φίλοι (που θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς τους) θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν με παιγνιώδη και βιωματικό τρόπο τα «μυστικά» ενός υγρότοπου και να εκφραστούν δημιουργικά.

Σας περιμένουμε!

Η εκδήλωση είναι μια χορηγία του Argolic Environment Foundation.

argolis-nature-logo.png

Φίλοι Υγροβιότοπου
Ναυπλίου - Νέας Κίου
Αργολίδας

© 2024 ΦΙΛΟΙ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ-Ν.ΚΙΟΥ. Κατασκευή ιστοσελίδας: Kinisis Web & Tourism

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλώ στείλτε μας μήνυμα στο email: argolisnature@gmail.com