
Φίλοι Υγροβιότοπου
Ναυπλίου - Νέας Κίου Αργολίδας
Μπορεί ο καθένας από εσάς να συμμετέχει σε αυτή τη προσπάθεια στέλνοντάς φωτογραφίες ή πληροφορίες για την χλωρίδα και την πανίδα του νομού.
Ονομασία :
Το Ρείκι της Αρβανιτιάς - (επιστ. ονομασία Erica )
Τοποθεσία :
Περιοχή Ναυπλίου
Ημερομηνία :
5-3-2020
Φωτογράφος:
Σωτηρία Αλεξιάδη
Ονομασία :
Άγριος Κρόκος του βουνού (CROCUS LAEVIGATUS )
Τοποθεσία :
Περιοχή Ναυπλίου
Ημερομηνία :
9-3-2020
Φωτογράφος:
Σωτηρία Αλεξιάδη
Ονομασία :
Ο Ασφόδελος ο κοίλος σφεντούκλι ASPHODELUS FISTULOSUS, L
Τοποθεσία :
περιοχή Ναυπλίου
Ημερομηνία :
5 - 3 - 2020
Φωτογραφία :
Τάσος Ηλιάδης
Κοινή ονομασία: Ασφόδελος ο κοίλος, σφεντούκλι, ασφόδελος, σπερδούκλι, Onionweed.
Οικογένεια: Asphodelaceae
Συνώνυμα: Asphodeloides ramosa Moench, nom. illeg. - Verinea fistulosa (L.) Pomel. - Asphodelus tenuifolius Cav.
Περιγραφή: Πολυετής, πόα με πολλές σαρκώδεις ρίζες και ύψος που φτάνει τα 70 εκατοστά. Ο βλαστός, με ή χωρίς διακλαδώσεις είναι κοίλος (κούφιος). Τα φύλλα πολυάριθμα, γραμμοειδή, φύονται όλα από τη βάση. Ο ανθοφόρος βλαστός είναι όρθιος και καταλήγει σε μεγάλη διακλαδισμένη ταξιανθία βότρυ. Τα άνθη λευκά ή ωχρορόδινα με τα τέπαλα να έχουν ερυθροκαστανή μεσαία νεύρωση. Στήμονες με άσπρο νήμα και κίτρινους ανθήρες. Τα άνθη κλείνουν την νύχτα και σε καιρικές συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ανθίζει Μάρτιο έως Μάιο. Ο καρπός είναι υποσφαιρική κάψα.
Βιότοπος: Κοινό φυτό, απαντάται σε χέρσα χωράφια, φρυγανότοπους, αραιά δάση, πετρώδεις πλαγιές, μέρη με ανθρωπογενή επιβάρυνση και παρυφές δρόμων μέχρι 600 μέτρα.
Εξάπλωση - Καταγωγή: Φυτό των μεσογειακών χωρών.
Πληροφορίες: Οι μεγάλοι πληθυσμοί καταδεικνύουν υποβάθμιση της περιοχής και αρχικά στάδια ερημοποίησης. Δημιουργεί όμορφες συστάδες. Οι ασφόδελοι για τους ήταν σύμβολο πένθους αρχαίους Έλληνες και φύτευαν κοντά στα κοιμητήρια. των νεκρών. Ο Όμηρος περιγράφοντας την επιστροφή της ψυχής του Αχιλλέα από το βασίλειο των νεκρών , λέει πως "με βήματα γίγαντα διασχίζει το λιβάδι με τους ασφόδελους".
Ονομασία :
Στουρέκι, Γκλομπουλάρια, Globularia alypum
Τοποθεσία :
περιοχή Ναυπλίου
Ημερομηνία :
5 - 3 - 2020
Φωτογραφία :
Τάσος Ηλιάδης
Στουρέκι, Γκλομπουλάρια, Globularia alypum
Ανήκει στην οικογένεια Globulariaceae
Ο θάμνος αυτός φύεται σε χαμηλούς λόφους και συγκεκριμένες περιοχές της ανατολικής Αττικής έως υψόμετρο 350 μέτρα.
Υπάρχουν παγκοσμίως είκοσι δύο παρόμοια είδη.
Στη χώρα μας κατά τόπους έχει και διαφορετικές ονομασίες ,όπως Γκλομπουλάρια ή Στουρέκι, αλληλούια,Τσουκλάδι, Σιδέρι, Χορτάρι της προβατίνας.
Το στουρέκι φυτρώνη σε φρυγανότοπους, με πετρώδης τοποθεσίες και πλαγιές,
ακόμη και σε βραχώδη πρανή, με ασβεστολιθικό υπόβαθρο.
Είναι χαμηλός θάμνος έως 50 εκατοστά, αειθαλής, με ξυλώδη κλαδιά, και πράσινους ανθεκτικούς βλαστούς πολύκλωνους.
Τα φύλλα του είναι πράσινα μακρόστενα με ένα νεύρο, μυτερά με μικρή διαπλάτυνση προς το άκρο.
Το Στουρέκι είναι πολύ αρωματικό φυτό και ανθίζει συνήθως τον φεβρουάριο.
Τά άνθη του είναι χρώματος μπλέ με διάμετρο έως 30 χλστ. Για την εποχή του θεωρείτε αρκετά μελισσοτροφικό φυτό μια και τα άλλα αγριολούλουδα δεν έχουν ανθίσει ακόμη, και οι μέλισσες δείχνουν να το προτιμούν.
Στην αρχαία Ελλάδα, ήταν πολύ γνωστό φυτό με την ονομασία ‘’ Αλυπον’’, και θεωρείτο ως φαρμακευτικό φυτό. Ο Διοσκουρίδης ως σημαντικός γιατρός φαρμακολόγος και βοτανολόγος αναφέρει ότι το Αλυπον,ήταν πολύ καλό καθαρτικό της χολής, αντιρευματικό , εφιδρωτικό, αντιπυρετικό, και πολύ υποστηρίζουν ότι είναι καλό κατά της ισχιαλγίας. Όμως η χρήση του σήμερα δεν συνίσταται γιατί ταυτόχρονα είναι και τοξικό, χωρίς την συμβουλή έμπειρου βοτανολόγου.
Την ονομασία globularia την πήρε από τον Linnaeus, το 1753 ,από τη λατινική λέξη που επεξηγεί το σχήμα του άνθους.
Ονομασία :
Ανεμώνη η γοητευτική Anemone apennina subsp
Τοποθεσία :
περιοχή Ναυπλίου
Ημερομηνία :
4 - 3 - 2020
Φωτογραφία :
Τάσος Ηλιάδης
Επιστημονική ονομασία: Anemone apennina subsp. blanda (Schott & Kotschy) Nyman 1878
Ελληνική ονομασία: Ανεμώνη η χαρίεσσα, Ανεμώνη η χαρίης
Κοινή ονομασία: Ανεμώνη, Ανεμώνα, Ανεμώνη του βουνού, Ανεμώνη η γοητευτική, Grecian wildflower, W inter windflower, Windflower, Balkan anemone, Wood anemone
ΗAnemone apennina subsp. blanda είναι φυτό που φύεται σχεδόν σ’ ολόκληρη την χώρα εκτός των Κυκλάδων και της Κρήτης-Καρπάθου. Απαντάται σε υψόμετρο από το επίπεδο της θάλασσας ως τα 2100 μέτρα, φυτρώνει σε σε υγρές τοποθεσίες, θαμνώνες, ελαιώνες, χέρσα χωράφια, σε ξέφωτα δασών αλλά και σε ελατοδάση. Πρόκειται για την Ορεία ανεμώνη του Θεόφραστου.
Περιγραφή
Η Anemone blanda είναι πολυετές, ποώδες φυτό της οικογένειας Ranunculaceae, με βλαστό όρθιο πορφυρό, ελαφρά τριχωτός, ύψους έως 15 εκατοστά, με ρίζα κονδυλώδη που παραμένει ζωντανός κατά την ξερή περίοδο.
Τα φύλλα του βλαστού είναι έμμισχα, ουδέποτε συμφυή, όμοια με τα παράρριζα που είναι μακρόμισχα, τρίλοβα, οδοντωτά.
Τα ερμαφρόδιτα άνθη που μοιάζουν με τις μαργαρίτας, φύονται στην κορυφή του ανθοφόρου βλαστού, δεν έχουν πέταλα και την θέση των πετάλων έχουν πάρει 10-14 επιμήκη-γραμμοειδή σέπαλα, είναι μεγάλα κυανοϊώδη. Στήμονες πολυάριθμοι, ανθήρες κίτρινου χρώματος. Περίοδος ανθοφορίας από τον Ιανουάριο έως και το Ιούνιο.
Ο καρπός μικρό αχαίνιο, χνουδωτό, με ράμφος κυρτό.
Φαρμακευτικές χρήσεις:
Οι βοτανολόγοι στον Μεσαίωνα χρησιμοποίησαν την ανεμώνη, για την θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και για την θεραπεία από τους πονοκεφάλους. Λόγω όμως της τοξικότητας της, οι ανεμώνη δεν χρησιμοποιούνται πλέον.
Τοξικότητα:
Η ανεμώνη θεωρείται ότι είναι δηλητηριώδες φυτό. Εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί πόνο και ερεθισμό στο στόμα. Ο φλοιός, τα λουλούδια, ο καρπός, τα φύλλα, οι ρίζες και τα στελέχη μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα. Άλλα συμπτώματα από της δηλητηρίασεις από το φυτό είναι η φλεγμονή, οι φουσκάλες από την επαφή με φρέσκο χυμό, έμετος και διάρροια.
Μελισσοκομικό φυτό:
Η Anemone blanda ανθίζει από τον Ιανουάριο έως και το Ιούνιο , ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο και δίνει νέκταρ και γύρη.
Ονομασία :
Χαρουπιές. ( Ceratonia siligua - Κερατέα η έλλοβος ) Ξυλοκερατιά
Τοποθεσία :
Στην Αρβανιτιά Ναυπλίου
Ημερομηνία :
4-3-2020
Φωτογράφος:
Σωτηρία Αλεξιάδη
Από τα σχόλια της ανάρτησης : Το πιο καθαρό χρυσάφι στον κόσμο…..Οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν ότι οι σπόροι του ξυλοκέρατου (χαρουπιά, Ceratonia siliqua) έχουν πάντα το ίδιο βάρος (είναι απο 189 έως 205 Mg με επίσημο βάρος τα 200 mg.) και για αυτό το λόγο το χρησιμοποιούσαν για να μετρήσουν το βάρος των πολύτιμων μετάλλων. Οι συνδιαλλαγές τους ήταν με τους Άραβες, οι οποίοι άκουγαν από τους Έλληνες τη λέξη «ξυλοκεράτια»… «κεράτια»….. «ΚΑΡΑΤΙΑ»!!!!! Τα γνωστά καράτια του χρυσού ! ! Γιώργος Βιδάκης
Ονομασία :
Βερόνικα (Veronica)
Τοποθεσία :
περιοχή Ναυπλίου
Ημερομηνία :
1 - 3 - 2020
Φωτογραφία :
Τάσος Ηλιάδης
Βερόνικα (Veronica) Η βερόνικα γνωστή και ως ασπροσέλινο, χιλιομάνα, περούκα, αυλακόχορτο, μπάμπαλι, ταρακόχορτο είναι γένος φυτών στο οποίο ανήκουν 300 περίπου ποώδη είδη.
Είναι πολυετές, ποώδες έρπον φυτό που φτάνει το 1m. Τα φύλλα είναι πράσινα αλλά και δίχρωμα, κίτρινο με πράσινο, πράσινο με λευκό, ωοειδή, οδοντωτά με βραχύ μίσχο εναλλασσόμενα τα ανώτερα και αντίθετα τα κατώτερα. Τα άνθη του είναι έμμισχα και εκφύονται μεμονωμένα από τις μασχάλες των φύλλων και τα πέταλα τους είναι ελαφρώς ωοειδή. Ο καρπός (κάψα) είναι τριχωτός, με σχήμα καρδιάς. Απαντάται σε καλλιέργειες σε χαμηλά υψόμετρα και σε ελαφρώς όξινα και υγρά εδάφη.
Στο παρελθόν η φαρμακευτική σημασία της Βερόνικας ήταν τόσο μεγάλη, που το 1690, ο βοτανοθεραπευτής Γιοχάνες Φάνκους αφιέρωσε μία μελέτη 300 σελίδων. Οι μολύνσεις του στόματος ή του λαιμού, ο βήχας, το κρυολόγημα, οι διαταραχές του στομάχου και του ήπατος, οι ρευματισμοί, η ποδάγρα, οι μολύνσεις των νεφρών και η διάρροια καταπραΰνονταν όλα με ένα απλό αφέψημα αποξηραμένης Βερόνικας σύμφωνα με τους μύθους. Σήμερα αυτό αμφισβητείται. Παρ’ όλα αυτά, το έγχυμα της Βερόνικας κάνει ένα γευστικότατο τσάι γνωστό και με την ονομασία «τσάι της Ελβετίας».
Γενικά σήμερα από πλευράς φαρμακευτικής θεωρείται φυτό δεύτερης κατηγορίας. Κατά τον Γκαρνιέρ είναι χωνευτική και ορεκτική. Κατά της στομαχικής ατονίας και κατά της κράμπας του στομάχου ενώ διευκολύνει και την πέψη. Επιδρά θετικά στη νευρικότητα και την κατάθλιψη και βοηθά στην τόνωση της μνήμης, στα εκζέματα και στην επούλωση πληγών. Παρουσιάζει ευεργετική επίδραση στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και αποδίδονται και ιδιότητες θεραπευτικές των ματιών.
Ονομασία :
Παπαρούνα
Τοποθεσία :
περιοχή Ναυπλίου
Ημερομηνία :
28 - 2 - 2020
Φωτογραφία :
Τάσος Ηλιάδης
Η ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ
Η παπαρούνα μέσα από μύθους και ιστορίες
Κι ως γέρνει δίπλα το κεφάλι της στον κήπο η παπαρούνα,
που την εβάρυνε η ανοιξιάτικη δροσιά για κι ο καρπός της,
και το κεφάλι του όμοια απόγειρε, βαρύ απ᾿ το κράνος, δίπλα.
(Ομήρου Ιλιάδα Θ΄ 306)
H παπαρούνα, αυτό το ντελικάτο άνθος που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης παίζει κρυφτό μέσα στους αγρούς μαζί με τα άλλα αγριολούλουδα. Με το πρώτο φύσημα του αέρα φυλλορροεί, μα η ομορφιά της δεν χάνεται. Αντίθετα, η παπαρούνα είναι από τα λίγα φυτά που διαδραμάτισε έναν τόσο σημαντικό ρόλο στη θρησκεία, στη μυθολογία, στην πολιτική και στην ιατρική. Αυτό το λουλούδι έχει μαγέψει λογοτέχνες και ποιητές και βοήθησε τους γιατρούς να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους, εδώ και αιώνες.
Το όνομά της, όμορφο όσο και η ίδια, λένε πως προέρχεται από την κελτική λέξη παπά, που σημαίνει τροφή για μωρά, και φανερώνει τη συνήθεια των Κελτών (οι Κέλτες ήταν πολεμικός λαός, ο οποίος από το 1000 π.Χ. άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη) να ανακατεύουν χυμό παπαρούνας στις κρέμες των μωρών, σαν φάρμακο για τις παιδικές αρρώστιες.
Εκτός από τον Όμηρο, έχουμε αναφορές και από άλλους αρχαίους συγγραφείς. Ο Θεόφραστος στο «Περί φυτών ιστορίας» γράφει: «Έχει δε και η των δένδρων αυτών υγρότης, ώσπερ ελέχθη, διάφορα είδη, η μεν γαρ εστιν οπώδης, ώσπερ η της συκής και της μήκωνος» (Θεόφραστος, Περί φυτών ιστορίας 1,12,2).
Είναι γνωστό ότι ο Ιπποκράτης γνώριζε τις ναρκωτικές ιδιότητες του χυμού και οι μαθητές του χρησιμοποιούσαν τόσο την κάψα, όσο και τον χυμό πολλών ειδών παπαρούνας.
Ο Διοσκουρίδης, μάλιστα, δίνει λεπτομερείς ενδείξεις για την παρασκευή του οπίου, όπως και τις αντενδείξεις αυτού του δαπανηρού φαρμάκου. Συνθλίβει την κεφαλή και τα φύλλα, τα πιέζει μέσα σε ένα γουδί, τα πολτοποιεί και στη συνέχεια με τον πολτό κάνει χάπια. Κατ’ αυτόν, ένα χάπι μεγέθους ενός μπιζελιού μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο, να φέρει ύπνο, να ηρεμήσει κοιλιακούς πόνους, αλλά ασφαλώς η υπερβολική χρήση προκαλεί υπνηλία ακόμα και θάνατο.
Σε αντίθεση με τη ροιά, η Μήκων η υπνοφόρος δεν είναι καθόλου αθώα. Είναι το είδος της παπαρούνας από το οποίο παρασκευάζεται το όπιο, πηγή πολλών ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της μορφίνης.
Τα άνθη της υπνοφόρου έχουν 4 πέταλα λευκού, κόκκινου ή μωβ χρώματος με μαύρα στίγματα στη βάση τους. Ο καρπός της είναι πολύσπερμη κάψα. Οι παπαρουνόσποροι, που δεν έχουν υπνωτικές ιδιότητες, χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων ως μπαχαρικό και ως ζωοτροφή, αλλά και στην παραγωγή παπαρουνέλαιου. Από τους αρχαίους χρόνους οι σπόροι της χρησιμοποιούνταν ως μπαχαρικό. Τέτοιοι σπόροι βρέθηκαν και σε ανασκαφές που έγιναν σε παραλίμνιους οικισμούς στην Ελβετία.
Η παπαρούνα πρωταγωνιστεί σε μύθους και λαϊκές δοξασίες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην ελληνική μυθολογία, ήταν το ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας και ήταν σημάδι γονιμότητας. Σύμφωνα με τον μύθο, η Δήμητρα ερωτεύτηκε τον Αθηναίο Μήκωνα και τον μεταμόρφωσε σε παπαρούνα, το ιερό φυτό της θεάς. Σαν λουλούδι και παράσιτο των σιτηρών συμβόλιζε την παρουσία της Δήμητρας ανάμεσά τους. Με παπαρούνες στόλιζαν τα αγάλματα της θεάς οι συμμετέχοντες στα Ελευσίνια Μυστήρια και παπαρούνες κρατούσε στα χέρια της η θεά, όταν πήρε τη μορφή της θνητής Νικίππης.
«…Η Δήμητρα αιστάνθηκε ότι πονάει το ιερό το δέντρο
κι είπε οργισμένη: «Ποιος μου κόβει τα καλά δέντρα;»
Έλαβε αμέσως της Νικίππης τη μορφή, που ιέρεια οι πολίτες
δημόσια την ορίσανε, κι αφού πήρε στα χέρια
στεφάνια, παπαρούνες και στον ώμο κρέμασε κλειδί,
είπε, να μαλακώσει τον κακό κι αναίσχυντο άντρα:
«Παιδί μου, που τα δέντρα κόβεις τ’ αφιερωμένα στους θεούς,
παιδί μου ησύχασε, αγαπημένο τέκνο στους γονείς σου,
πάψε, και τους βοηθούς σου απότρεψε μην κι οργιστεί
η Δήμητρα η Σεβάσμια, τον ιερό της τόπο που ξεκάνεις».
(Καλλίμαχος, Ύμν. Στη Δήμητρα 6.31-49)
Εκτός από τη Δήμητρα, και οι γιοι του Άδη, Ύπνος και Θάνατος συνδέονται με τις παπαρούνες και απεικονίζονται να τις κρατούν ή να είναι στεφανωμένοι με αυτές, προφανώς λόγω των ιδιοτήτων των διαφόρων ειδών παπαρούνας που φέρνουν από ύπνο μέχρι θάνατο.
Ένας άλλος μύθος μας αναφέρει πως η Αφροδίτη, για να τιμωρήσει τη Σμύρνα, επειδή καυχήθηκε πως είναι ομορφότερή της, την έκανε να νιώσει παράφορο έρωτα για τον πατέρα της και να ενωθεί μαζί του. H Σμύρνα, όταν κατάλαβε το θανάσιμο αμάρτημά της, έτρεξε στο δάσος να κρυφτεί. Η θεά τη λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε δέντρο, τη γνωστή Μυρσίνη. Αργότερα, από τον φλοιό του δέντρου γεννήθηκε ο Άδωνις. Η Αφροδίτη γοητεύθηκε από την ομορφιά του βρέφους και για να το προφυλάξει το έδωσε στην Περσεφόνη, να το μεγαλώσει στο σκοτεινό της βασίλειο. Όταν ο Άδωνις μεγάλωσε, έγινε ένας πανέμορφος άντρας με ωραίο κορμί και θεϊκή όψη. Η Περσεφόνη τον ερωτεύτηκε παράφορα κι αρνήθηκε να τον δώσει πίσω στην Αφροδίτη. Οι δύο θεές άρχισαν να μαλώνουν και να χτυπιούνται, αλλά καμιά δεν μπορούσε να υπερισχύσει.
Ο Δίας έλυσε τη διαφορά τους, αποφασίζοντας πως ο Άδωνις θα περνούσε το ένα τρίτο του χρόνου δίπλα στην Αφροδίτη, το άλλο ένα τρίτο δίπλα στην Περσεφόνη και το υπόλοιπο τρίτο όπου αυτός ήθελε. Έτσι, ζούσε πάντοτε τέσσερις μήνες στον Κάτω Κόσμο και οκτώ με την Αφροδίτη, γιατί η Αφροδίτη χρησιμοποιώντας τη μαγική της ζώνη, κατάφερε να της αφιερώσει την επιλογή του. Κάθε φορά που ερχόταν η εποχή να εγκαταλείψει τον Άδη και ν’ ανέβει πάνω στη γη, η φύση ολόκληρη τον υποδεχόταν με χαρά. Τα χωράφια γίνονταν καταπράσινα, τα λουλούδια και τα δέντρα άνθιζαν και ένα υπέροχο άρωμα πλημμύριζε την ατμόσφαιρα. Η Αφροδίτη εγκατέλειπε το θεϊκό της παλάτι στον Όλυμπο και ζούσε με τον νεαρό αγαπημένο της μέσα στα βουνά και τα δάση.
Ο Άδωνις έγινε κυνηγός και συνοδός του στο κυνήγι ήταν συνήθως η Αφροδίτη. Τυφλωμένος από πάθος και ζήλεια ο πολεμοχαρής Άρης, για τον έρωτα της Αφροδίτης και του Αδώνιδος, μεταμορφώθηκε σε αγριογούρουνο και τον σκότωσε. Τα δάκρυα της θεάς Αφροδίτης αναμείχθηκαν με το αίμα του νεκρού Αδώνιδος. Παπαρούνες φύτρωσαν εκεί που χύθηκαν τα δάκρυα και τα τριαντάφυλλα, που μέχρι τότε ήταν ολόλευκα, βάφτηκαν κατακόκκινα από το αίμα του.
Πεθαίνει ο όμορφος Άδωνις, κυθέρεια, τι να κάνουμε;
Κορίτσια στηθοδέρνεστε και σχίστε τα ρούχα σας.
(Σαπφώ, 6ος αι.π.Χ.)
Από τη μινωική περίοδο έχουμε ευρήματα ειδωλίων που παριστάνουν την ονομαζόμενη «θεά των μηκώνων» που πήρε το όνομα από το στέμμα που φέρει στο κεφάλι, διακοσμημένο με κάψες παπαρούνας και λέγεται ότι εκπροσωπούσε μια θεότητα υγείας ή γονιμότητας.
Σχετικά με τη ναρκωτική χρήση του φυτού μας παραδίδει η μυθολογία ότι όταν ο Άδης απήγαγε την Περσεφόνη, η Δήμητρα για ν’ απαλύνει τη θλίψη της κόρης της, της έδωσε υπνωτικό χυμό παπαρούνας.
Ακόμα η ωραία Ελένη δίνει ένα ποτό που ονομάζεται νηπενθές στον Τηλέμαχο και τους συντρόφους του στην Τροία, το οποίο τους προκαλεί ευεξία για να τους κάνει να λησμονήσουν τη θλίψη τους για την απώλεια της μάχης. Προφανώς πρόκειται για τον χυμό της παπαρούνας.
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι η παπαρούνα μπορούσε να θεραπεύσει μια πληγωμένη από έρωτα καρδιά, για αυτόν τον λόγο τη χρησιμοποιούσαν στην άσκηση μαγικών πρακτικών, ενώ στα τραπέζια τους παρουσίαζαν εκλεκτές πίτες από μέλι, αλεύρι και σπόρους παπαρούνας.
Οι Αιγύπτιοι τοποθετούσαν παπαρούνες στα νεκροταφεία και στις κηδείες, ίσως γιατί το κόκκινο χρώμα τους είναι όμοιο με εκείνο του αίματος.
Στη μυθολογία της Ανατολής η παπαρούνα γεννήθηκε από τα βλέφαρα του Βούδα όταν κάποτε, εκεί που έκλειναν τα μάτια του από τη νύστα, θέλησε να αντισταθεί στον ύπνο.
Αν πας πάντως στην Κίνα, θα διαπιστώσεις ότι η παπαρούνα έχει μια ρομαντική έννοια για τους λάτρεις της. Σημαίνει την πραγματική αφοσίωση και την πίστη μεταξύ των εραστών. Αυτή η έννοια ξεπήδησε από ένα κινεζικό μύθο όπου λέγεται ότι μια όμορφη και θαρραλέα γυναίκα, η Lady Yee, ήταν παντρεμένη με τον Hsiang Yu, ένα πολεμιστή με τιτάνια δύναμη. Όταν ο Hsiang οδήγησε τα στρατεύματά του στη μάχη, η LadyYee επέλεξε να τον ακολουθήσει και να σταθεί στο πλευρό του σε κάθε μάχη. Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, μιας μεγάλης και επίπονης μάχης, ο στρατός του Hsiang περικυκλώθηκε και η ήττα ήταν αναμενόμενη. Εκεί η Lady Yee προσπάθησε να αυξήσει τις αντοχές του, χορεύοντας με το σπαθί του. Τα πέταλα του λουλουδιού της παπαρούνας αντανακλούν το πνεύμα της, όπως αυτή χορεύει στον άνεμο με το σπαθί. Όταν αυτή η προσπάθεια απέτυχε, η Lady Yee αυτοκτόνησε. Ένα σύμπλεγμα από παπαρούνες ξεφύτρωσαν σε πλήρη άνθιση δίπλα στον τάφο της.
Στη χριστιανική παράδοση, έχει δοθεί άλλο νόημα, καθώς υποστηρίζεται ότι η γερτή της στάση εκπροσωπεί τη χριστιανική πίστη που ξεκουράζεται εν αναμονή του ερχομού της Ανάστασης. Η συσχέτιση αυτή φαίνεται στη δοξασία, ότι η παπαρούνα φύτρωσε κάτω από τον σταυρό του Χριστού στο Γολγοθά και δέχτηκε τις σταγόνες από το αίμα του Εσταυρωμένου ανάμεσα στα πέταλά της, σταγόνες που της χάρισαν το άλικο χρώμα της.
Ερχόμενοι στις μέρες μας, η παπαρούνα χρησιμοποιείται επίσης συχνά ως σύμβολο για τον θάνατο, για ορισμένους λόγους. Για τους βετεράνους του πολέμου, φοριέται καρφιτσωμένη σε σακάκια, καπέλα και τσάντες, για να τιμήσουν τους νεκρούς τους στις 11 Νοέμβριου (Λήξη Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου-Μέρα Μνήμης), οι οποίοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους με γενναιότητα στο πεδίο της μάχης. Αυτό προήλθε μετά το τέλος του 1ου Παγκόσμιου Πόλεμου, γιατί οι παπαρούνες φύτρωσαν στα πεδία της μάχης στη Φλαμανδία (πιστεύεται ότι το αίμα των στρατιωτών είχε προκαλέσει τις κόκκινες παπαρούνες να ανθίσουν και μερικοί το πήραν σαν σημάδι ότι τελικά ο πόλεμος έχει τελειώσει).
Αυτό το τόσο μικρό και λεπτεπίλεπτο λουλουδάκι έδωσε έμπνευση σε όλους τους καλλιτέχνες και ήταν η αφορμή να πλάσει ο άνθρωπος μύθους όμορφους γύρω από αυτό. Τα πέταλα και το κατακόκκινο χρώμα του είναι γεμάτα συμβολισμούς που στους περισσοτέρους από μας είναι αγνώστους. Γι’ αυτό όταν ξεχυθείτε στους αγρούς, απολαύστε την ομορφιά της παπαρούνας, αλλά να μη ξεχάσετε πως πίσω από αυτό το «αθώο» λουλουδάκι κρύβονται ισχυρές δυνάμεις.
Καλή Άνοιξη!
«Δεν θέλω πια παρά να ζω έτσι όπως ένα δέντρο, οπού θροΐζει ανάλαφρα σε πρωινό του Απρίλη μες σ’ έναν κάμπο ειρηνικό, γεμάτον φως γαλάζιο και παπαρούνες κόκκινες και άσπρο χαμομήλι.»
Κώστας Ουράνης
Ονομασία :
Καπνόχορτο - Fumaria officinalis
Τοποθεσία :
περιοχή Ναυπλίου
Ημερομηνία :
28 - 2 - 2020
Φωτογραφία :
Τάσος Ηλιάδης
Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι FUMARIA officinalis (Καπνία η φαρμακευτική) και ανήκει στην οικογένεια των Καπνοειδών (Φουμαροειδών). Το όνομα του φυτού οφείλεται στο ότι μοιάζει και φυτό καπνού, όταν το βλέπει κανείς από μακριά. Το συναντούμε με τις ονομασίες Καπνόχορτο, Καρυδάλιον του Διοσκουρίδου.
Είναι φυτό ποώδες .Το συναντούμε σε κάμπους, καλλιεργημένες γαίες, αμπέλια και περιβόλια. Φυτρώνει εύκολα σε σχισμές, ανάμεσα σε πλακόστρωτα και κενά των τοίχων.
Ιστορικά στοιχεία:
Οι γιατροί της αρχαιότητας χρησιμοποιούσαν πολύ το φυτό εναντίον πολλών παθήσεων.
Ήταν γνωστό από τον Πλίνιο και τον Διοσκουρίδη και αναφέρεται στα βιβλία βοτανοθεραπευτικής του Μεσαίωνα (Αβικέννιος). Σε έγγραφα μεγάλων Αράβων γιατρών και φιλοσόφων του 9ο αιώνα αναφέρεται πως όλα τα είδη του φυτού έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Ακόμη και σήμερα το βότανο έχει ευρεία χρήση στην Μέση Ανατολή.
Από την εποχή του Διοσκουρίδη είχε γίνει γνωστή η ιδιότητα του βοτάνου να καθαρίζει εσωτερικά τον οργανισμό.
Στην Ευρώπη ο Gilibert και ο Hoffmann το θεωρούσαν καλό αντισκορβουτικό φάρμακο. Ο Hoffmann το έδινε απίσης κατά των εντερικών παθήσεων, της υποχονδρίας και των χοιράδων, κυρίως δε κατά των χρόνιων δερματικών παθήσεων.
Ο Δρ. Γκούλεν αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα του βοτάνου σε δερματικές διαταραχές αναφέρει - «υπάρχει μια δερματική διαταραχή η οποία αν και δεν παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα για την ζωή του ασθενούς, θέτει σε κίνδυνο την ομορφιά του. Είναι οι έντονες φακίδες οι οποίες επεκτείνονται και πέρα από το πρόσωπο, στο σώμα του ασθενούς. Πρέπει τώρα να μάθουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται ότι το έγχυμα των φύλλων του φυτού είναι εξαιρετικό για την απομάκρυνση αυτών των φακίδων από το σώμα».
Γάλλοι και Γερμανοί γιατροί το προτιμούσαν από άλλα φάρμακα που υπήρχαν για τον καθαρισμό του αίματος.
Παλαιότερα κατασκεύαζαν δισκία (Cargalin) τα οποία περιείχαν Καπνόχορτο, Καλενδούλη και Ονόπορδον ακάνθηνον τα οποία συνιστούσαν κατά των γαστραλγιών, της γαστρίτιδας, της οξείας και χρόνιας εντερίτιδας, των ελκών του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου και της υπερχλωρυδρίας.
Στη λαϊκή ιατρική κάπνιζαν τα φύλλα του φυτού για να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην περιοχή του κεφαλιού. Το θεωρούσαν πολύτιμο σε όλες τις σπλαχνικές παθήσεις, ιδιαίτερα του ήπατος. Γνώριζαν ότι δρα θετικά σε σκορβούτο και σε σοβαρές ασθένειες όπως η λέπρα.
Οι χωρικοί γνώριζαν επίσης ότι η χρήση του σαν ζωοτροφή έκανε πολύ καλό στα ζώα τους.
Στην Κρήτη το Καπνόχορτο το ονόμαζαν Ερηνάκι ή Σπυρτάκι. Τα φύλλα τα κοπανούσαν και τα επέθεταν στα μάτια, όταν ήταν φλογισμένα από το απύριασμα (θειάφισμα). Επίσης το ίδιο έκαναν και στη λεπίαση των βλεφάρων. Αφθονούσε το φυτό στην περιφέρεια του χωριού Κυθαρίδα και στους λιθόχτιστους φράχτες της Ι.Μ. Αγκαράθου.
Ονομασία :
Iris unguicularis
Τοποθεσία :
περιοχή Ναυπλίου
Ημερομηνία :
27 - 2 - 2020
Φωτογραφία :
Τάσος Ηλιάδης
Iris unguicularis
Οι πανέμορφες και ταπεινές ίριδες είναι λουλούδια που ξεχωρίζουν για την ελκυστική τους εμφάνιση και την μεγάλη ποικιλία των χρωμάτων τους! Μωβ, κίτρινες, μπλε, λευκές, πορτοκαλί, κόκκινες.. μέχρι και μαύρες υπάρχουν αλλά και δίχρωμες ή και με συνδιασμούς περισσότερων χρωμάτων!
Το λουλούδι έχει όνομα με συμβολισμό, που πήρε -σύμφωνα με τη Μυθολογία- από την Ίριδα, τη θεά του ουράνιου τόξου αλλά και αγγελιοφόρου των θεών, με καθήκοντα παρόμοια με εκείνα του θεού Ερμή.
Η Ίρις, λοιπόν, μετέφερε πετώντας με τις μεγάλες φτερούγες της, όπως πίστευαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, τα μηνύματα από το "μάτι του ουρανού" στη γη, διαμέσου της καμπύλης του ουράνιου τόξου.
Έτσι το όνομα της Ίριδας έχει δοθεί στη θεά, στο λουλούδι, στην κόρη των ματιών μας (το τμήμα δηλαδή του ματιού που είναι έγχρωμο) αλλά κυρίως σήμερα σημαίνει το ουράνιο τόξο (“τα χρώματα της ίριδας”).
Ονομασία :
BARLIA ROBERTIANA Άγρια Ορχιδέα
Τοποθεσία :
Περιοχή Ναυπλίου
Ημερομηνία :
22 - 2 - 2020
Φωτογράφος :
Σωτηρία Αλεξιάδη
Ονομασία :
Iris unguicularis subsp carica Àγριες Ίριδες
Τοποθεσία :
περιοχή Ναυπλίου
Ημερομηνία :
21 - 2 - 2020
Φωτογραφία :
Σωτηρία Αλεξιάδη
Ονομασία :
Ρανούγκουλο Ranunculus trichyllusς Ο Πλίνιος το ονόμαζε "βατράχιον" βότανο Υδρόβιο φυτό, φωτογραφία σε ρέμα με βαλτόνερα.
Τοποθεσία :
Υγροβιότοπος Ναυπλίου - Νέας Κίου
Ημερομηνία :
18 - 2 - 2020
Φωτογράφος:
Σωτηρία Αλεξιάδη
Ονομασία :
Δελφίνιο - Delphinium
Τοποθεσία:
Ημερομηνία:
18-2-2020
Φωτογράφος:
Σωτηρία Αλεξιάδη
Σχόλιο
Πριν απο λίγο, το είδα και το φωτογράφησα....
Σε μιαν άκρη του δρόμου, ανάμεσα σε λίγες πέτρες και ξερόκλαδα βρήκε το θάρρος μέσα στο χειμώνα και άνθισε αυτό το πανέμορφο μπλε λουλούδι, της Άνοιξης και του Καλοκαιριού.
Κάποιο σποράκι απο τους κήπους της γειτονιάς έκανε το "θαύμα" του....
Σωτηρία Αλεξιάδη
Φίλοι Υγροβιότοπου
Ναυπλίου - Νέας Κίου Αργολίδας
Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλώ στείλτε μνας μήνυμα στο email: argolisnature@gmail.com