Μπορεί ο καθένας από εσάς να συμμετέχει σε αυτή τη προσπάθεια στέλνοντάς φωτογραφίες ή πληροφορίες για την χλωρίδα και την πανίδα του νομού.
Ονομασία:
Αργυροτσικνιάς - Great white egret - Egretta alba
Τοποθεσία
Υγροβιότοπος Ναυπλίου Ν.Κίου
Ημερομηνία
20-1-2020
Φωτογράφος:
Βαγγέλης Μπουγιώτης
Ονομασία:
Κιρκίρι - Anas crecca
Τοποθεσία:
Υγροβιότοπος Ναυπλίου - Ν. Κίου
Ημερομηνία :
16-1-2020
Φωτογράφος:
Θάνος Κομνηνός
Ονομασία:
Φανέτο - Carduelis cannabina
Τοποθεσία:
Ακροναυπλία Ναυπλίου
Ημερομηνία :
26-1-2020
Φωτογράφος:
Θάνος Κομνηνός
Ονομασία:
Χειμωνοβουτηχτάρι - Podiceps auritus
Περιοχή:
Μύλοι Αργολίδας
Ημερομηνία :
26-1-2020
Φωτογράφος :
Τάσος Ηλιάδης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Μικρόσωμο είδος βουτηχταριού (33 εκ.) που εμφανίζεται σε μικρούς αριθμούς το χειμώνα στην πατρίδα μας. Σαν βουτηχτάρι που είναι, διακρίνεται από όλα τα τυπικά προσόντα της οικογένειας: δεινός δύτης και στοργικός γονιός που κουβαλάει τα μωρά στην πλάτη του! Έτσι αυτά δεν χρειάζεται να κολυμπάνε και να εκτίθενται στα αρπακτικά ψάρια και σε άλλα ζώα. Το καλοκαίρι διακρίνεται από το κοκκινόχρωμο σώμα του, με την καφετιά ράχη και από τις χρυσαφένιες φούντες από φτερά σε κάθε πλευρά του κεφαλιού, που εκτείνονται από τα μάτια έως την κορυφή του κεφαλιού. Όμως, εμείς στην Ελλάδα βλέπουμε το Χειμωνοβουτηχτάρι μόνο με το πιο μελαγχολικό χειμωνιάτικο κοστούμι του, όπου κυριαρχούν οι αποχρώσεις του γκρι. Είναι η περίοδος που μοιάζει με το Μαυροβουτηχτάρι, που την ίδια εποχή φορά και αυτό τα χειμωνιάτικα του. Πάντως, το Χειμωνοβουτηχτάρι έχει ίσιο ράμφος ενώ το μαύρο χρώμα στο κεφάλι του δεν κατεβαίνει χαμηλότερα από το ύψος του ματιού. Το χειμώνα τρέφεται με ψάρια που βρίσκει στις θάλασσες ή τις λίμνες που δεν παγώνουν. Τον υπόλοιπο χρόνο τρέφεται και με υδρόβια έντομα που βρίσκει στις λίμνες των βορειότερων τμημάτων της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, όπου και αναπαράγεται. Κάθε ζευγάρι γεννά συνήθως 4 αβγά που τα κλωσσούν και οι δύο γονείς, στις συχνά επιπλέουσες φωλιές τους, τις οποίες στήνουν σε σημεία με κάποια υδρόβια βλάστηση. Επίσης, και οι δύο γονείς αναλαμβάνουν την ανατροφή των νεοσσών.
Ονομασία :
Σιρλοτσίχλονο -Emberiza cirlus
Τοποθεσία
Ζόγκα Αργολίδας
Ημερομηνία:
24-1-2020
Φωτογράφος:
Τάσος Ηλιάδης
Ένα από τα πιο κοινά είδη τσιχλονιών της Ελλάδας. Έχει ευρεία κατανομή, το συναντάμε σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της νησιωτικής. Αναπαράγεται από το ύψος της θάλασσας μέχρι και τα 1500μ., συνήθως όμως σε μεσαία υψόμετρα, σε περιοχές με μικρούς αγρούς ή βραχώδη βοσκοτόπια με σκόρπια δέντρα και θάμνους. Φωλιάζει χαμηλά σε φράκτες. Λιγότερο συχνά σε πυκνή βλάστηση, ελαιώνες και γενικά σε εντατικές δενδρώδεις καλλιέργειες (οπωρώνες). Τον χειμώνα το συναντάμε σε χαμηλά υψόμετρα σε περιοχές με ψηλούς φράκτες και δέντρα που περιβάλλουν καλλιεργούμενους αγρούς η χέρσες εκτάσεις, σε μικτά κοπάδια με άλλα σποροφάγα είδη όπως με Τσιφτάδες, Σταρήθρες ή Σπίνους.
Ονομασία :
Κοκκινοσκέλης - Tringa totanus
Τοποθεσία:
Υγροβιότοπος Ναυπλίου - Ν Κίου
Ημερομηνία:
16-1-2020
Φωτογράφος :
Θάνος Κομνηνός
Ονομασία :
Αργυροπούλι - Pluvialis squatarola (ξημερώματα)
Τοποθεσία:
Υγροβιότοπος Ναυπλίου Ν Κίου
Ημερομηνία:
17-1-2020
Φωτογράφος:
Θάνος Κομνηνός
Ονομασία :
Μαυρολαίμης - Saxicola rubicola
Τοποθεσία
Καραθώνα Ναυπλίου
Ημερομηνία :
3-1-2020
Φωτογράφος:
Θάνος Κομνηνός
Ονομασία:
Γκιώνης
Τοποθεσία:
Ημερομηνία:
10-1-202020
Φωτογράφος:
Βούλα Τσιλιμπή
Ονομασία:
Γελαδάρης (Bubulcus ibis) -Cattle Egret
Τοποθεσία:
Βάλτος Νέας Κίου
Ημερομηνία:
13-1-2020
Φωτογράφος:
Τάσος Ηλιάδης
Ο Γελαδάρης ή βοσκός η ίβις, είναι ένα κοσμοπολίτικο πουλί της οικογένειας των ερωδιών. Είναι το πιο διαδεδομένο είδος της οικογένειας αφού μετά από μια πληθυσμιακή έκρηξη κατά τον 20ο αιώνα ξεκίνησε από την Αφρική και Ασία και εξαπλώθηκε σε όλες τις υπόλοιπες ηπείρους, εκτός της Ανταρκτικής.Στην Ελλάδα το είδος πρωτοεμφανίστηκε τον 20ο αιώνα και μέχρι σήμερα αποτελεί έναν σχετικά σπάνιο και μη σταθερό επισκέπτη. Εμφανίζονται άτομα τα οποία παρατηρούνται κυρίως σε χωράφια, καλλιέργειες ή κοντά σε ζώα που βόσκουν στην ύπαιθρο (πρόβατα, βοοειδή). Είναι ένας μικρός λευκός ερωδιός με σώμα πιο στιβαρό σε σχέση με τους άλλους ερωδιούς. Ο λαιμός του είναι πιο χοντρός και έχει μικρότερο μήκος από το σώμα του. Το συνολικό τους μήκος κυμαίνεται μεταξύ 45-52 εκατοστά με άνοιγμα φτερούγων 82-95 εκατοστά. Σε αυτό το είδος δεν παρατηρείται σεξουαλικός διμορφισμός, δηλαδή τα αρσενικά και τα θηλυκά είναι εμφανισιακά ίδια. Το φτέρωμα του είναι, κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου, λευκό, με το ράμφος κίτρινο, τα πόδια, που είναι σχετικά κοντά, γκριζο -κίτρινα και τα μάτια κιτρινωπά. Στρογγυλεμένο κεφάλι και σαγόνι με πολλά φτερά (σαν προγούλι). Κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου στο κεφάλι εμφανίζεται ένα λοφίο πορτοκαλί απόχρωσης. Του ίδιου χρώματος φτερά εμφανίζονται και στην πλάτη και το στήθος. Η περιοχή γύρο από τα μάτια παίρνει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Τα νεαρά άτομα έχουν μαύρο ράμφος. Όταν στέκεται όρθιος παίρνει μια κυρτή στάση. Η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει τα 23 χρόνια.Τρέφεται κυρίως με έντομα, ιδιαίτερα ακρίδες. Οι περιοχές κυνηγιού, σε αντίθεση με τους άλλους ερωδιούς, αποτελούνται από ανοιχτές χορτολιβαδικές εκτάσεις και σπάνια κυνηγάει σε υγροβιότοπους. Συνήθως, τους βλέπουμε να κινούνται ανάμεσα σε οικόσιτα ζώα (πρόβατα, αγελάδες) και να κυνηγάνε τα έντομα που «ενοχλούν» τα ζώα ή να κάθονται ακόμα και πάνω στις πλάτες τους και να τα καθαρίζουν από τα παράσιτα. Αυτός είναι ο λόγος που πήρε το ελληνικό όνομα γελαδάρης και κάνει το είδος χρήσιμο στην κτηνοτροφία, γεωργία.Πληθυσμιακή κατάσταση: Τον τελευταίο αιώνα ο αριθμός των ατόμων του είδους έχει πολλαπλασιαστεί. Αυτά τα δεδομένα οδήγησαν το IUCN να κατατάξει το είδος ανάμεσα στα είδη ελάχιστης ανησυχίας (LC). Αυτή η μεγάλη επιτυχία του είδους εν μέρει οφείλεται στον καιροσκοπισμό του Γελαδάρη και στην ικανότητα του να επωφελείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως γεωργία και κτηνοτροφία.Απειλές: Οι απειλές για το είδος είναι συνδεδεμένες με τις αλλαγές του περιβάλλοντος με κυριότερες τις αλλαγές που προκαλούν οι ανθρώπινες ενέργειες στους βιοτόπους που συνδέονται με το νερό, περιοχές με μεγάλη σημασία για την αναπαραγωγή του είδους. Σε ορισμένες περιοχές μπορεί να είναι ευαίσθητο στην δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα.
Ονομασία :
Φοινικόπτερα - Greater flamingo - Phoenicopterus roseus.
Τοποθεσία :
Υγροβιότοπος Ναυπλίου - Ν. Κιου
Ημερομηνία:
19-1-2020
Φωτογράφος:
Μάνος Καβούλας
Ονομασία :
Φαλαρίδα - Fulica atra
Τοποθεσία :
Υγροβιότοπος Ναυπλίου- Ν. Κίου
Ημερομηνία:
20-1-2020
Φωτογράφος:
Θάνος Κομνηνός
Ονομασία :
Καλαμόκιρκος - Circus aeruginosus (Θηλυκό)
Τοποθεσία :
Υγροβιότοπος Ναυπλίου - Ν Κίου
Ημερομηνία:
23-1-2020
Φωτογράφος:
Θάνος Κομνηνός
Ονομασία : Κοκκινολαίμης -Robin - Erithacus rubecula -
Τοποθεσία: Βιβάρι Δρεπάνου
Ημερομηνία: 18-1-2020
Φωτογράφος: Τάσος Ηλιάδης
Κοκκινολαίμης, το αηδόνι του χειμώνα
Όπου και αν στρέψει κανείς το βλέμμα του τον χειμώνα θα δει έναν κοκκινολαίμη να δίνει χρώμα στο τοπίο. Στο βουνό, στον κάμπο, στο δάσος, στην παραλία, σε πάρκα και κήπους, ακόμη και σε χαραμάδες. Θα τον δει να κινείται με τα μικρά, αλλά ψηλά σε σχέση με το σώμα του, πόδια ανασηκώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο την ουρά του. «Στολίδι» του χειμώνα, έρχεται στην Ελλάδα από τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, για να ξεχειμωνιάσει. Στις αρχές της Άνοιξης φτερουγίζει και πάλι για βορειότερες περιοχές. Εντούτοις, όπως αναφέρει ο δασολόγος και συνεργάτης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης Λατσούδης έχει παρατηρηθεί ότι ένα με δύο ζευγάρια παραμένουν στην καρδιά της Αθήνας, στον Εθνικό Κήπο και λίγα ακόμη στα βόρεια προάστια καθώς και σε περιοχές της χώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Το λατινικό όνομα του είδους είναι Erithacus rubecula και προέρχεται από το ελληνικό όνομα Ερύθακος. Σύμφωνα με τον Πλίνιο, ο Ερύθακος ήταν ένα πουλί του χειμώνα το οποίο το καλοκαίρι μεταμορφωνόταν σε κοκκινούρη. Σήμερα ωστόσο οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο κοκκινούρης είναι άλλο είδος που επισκέπτεται τη χώρα μας τους θερινούς μήνες. Απλώς η άφιξή του συμπίπτει με την αναχώρηση του κοκκινολαίμη για τον βορρά. Ιδιαίτερα μοναχικό είδος, ο κοκκινολαίμης, ή καλογιάνος όπως είναι ένα από τα πολλά λαϊκά του ονόματα, γίνεται καχύποπτος κυρίως τον χειμώνα. Κι αυτό για να μη χρειάζεται να μοιρασθεί την τροφή του με άλλους. Ούτε καν τη σύντροφο που πέρασαν μαζί το περασμένο καλοκαίρι δεν θέλει κοντά του. Το χειμωνιάτικο κελάηδημά τους (είναι πιο μελαγχολικό από εκείνο του καλοκαιριού), τόσο του αρσενικού όσο και του θηλυκού, αποτελεί, όπως αναφέρει ο κ. Λατσούδης, μια σαφή δήλωση: «Μην πλησιάσει κανένας άλλος κοκκινολαίμης στην περιοχή μου γιατί θα λογαριαστούμε!». Το αηδόνι του χειμώνα, αν και ιδιαίτερα μικρό σε μέγεθος (δεν ξεπερνά τα 14 εκατοστά) γίνεται ιδιαίτερα επιθετικό όταν απειλείται ο ζωτικός του χώρος και τα αποθέματα της τροφής που θα τον κρατήσουν στη ζωή τους κρύους μήνες του χρόνου. «Ο κοκκινολαίμης ιδρύει όλο το χρόνο επικράτειες, τις οποίες υπερασπίζεται σθεναρά από εισβολείς και διεκδικητές, έτσι θα ακούσουμε το τραγούδι του όλο το χρόνο. Το παράδοξο όμως είναι ότι το χειμώνα κελαηδά και το θηλυκό που επιθυμεί και αυτό να έχει μια αποκλειστικά δική του επικράτεια! Έτσι, σε κάθε θέση βλέπουμε συνήθως μόνο ένα Κοκκινολαίμη, εκτός από την αναπαραγωγική περίοδο», λέει η υπεύθυνη δράσεων ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κυρία Ρούλα Τρίγκου. Πάντως, χάρις του τολμηρού του χαρακτήρα όλοι μπορούν να δουν κατά την περίοδο του χειμώνα ένα κοκκινολαίμη. Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα και αγαπητά μικροπούλια. Κελαηδά το χειμώνα έναν από τους μελωδικότερους και μελαγχολικότερους σκοπούς.
Ονομασία: Θηλυκός Μαυροτσιροβάκος - Sardinian warbler - Sylvia melanocephala
Τοποθεσία: Βιβάρη Δρεπάνου
Ημερομηνία: 18-1-2020
Φωτογράφος: Τάσος Ηλιάδης
Ονομασία: Καρβουνιάρης- Black redstart - Phoenicurus ochruros
Τοποθεσία: Ναύπλιο
Ημερομηνία: 13-1-2020
Φωτογράφος: Θάνος Κομνηνός
Ονομασία : Κορμοράνος - Cormorant - Phalacrocorax carbo
Τοποθεσία: Βιβάρι Δρεπάνου
Ημερομηνία : 19-1-2020
Φωτογράφος: Τάσος Ηλιάδης
Φωτογράφος Θάνος Κομνηνός
Φωτογράφος Θάνος Κομνηνός
Φωτογράφος Θάνος Κομνηνός
Φωτογράφος Θάνος Κομνηνός
Φωτογράφος Θάνος Κομνηνός
Φωτογράφος Θάνος Κομνηνός
Φωτογράφος Θάνος Κομνηνός
Φωτογράφος Θάνος Κομνηνός
Φωτογράφος Θάνος Κομνηνός
Φωτογράφος Θάνος Κομνηνός
Φωτογράφος Θάνος Κομνηνός
Φωτογράφος Θάνος Κομνηνός
Φωτογράφος Θάνος Κομνηνός
Φίλοι Υγροβιότοπου
Ναυπλίου - Νέας Κίου Αργολίδας
Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλώ στείλτε μνας μήνυμα στο email: argolisnature@gmail.com