Ένα από τα πολλά προβλήματα που εντοπίζονται στο παραλιακό μέτωπο του υγρότοπου Ναυπλίου – Ν.Κίου είναι η βοσκή των προβάτων. Οι Φίλοι του Υγρότοπου Ναυπλίου Ν Κίου έκαναν αίτηση στο λιμεναρχείο επειδή η περιοχή είναι αιγιαλός και παραλία και υπάρχει το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο προστασίας των ΖΟΕ (ΦΕΚ 396/Δ/8-6-99 άρθρο 3, παρ.Ζ τέτοια δραστηριότητα απαγορεύεται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο με σαφή αναφορά στη βοσκή.)

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του λιμεναρχείου Ναυπλίου. Μας ενημέρωσε ότι οι παραβάσεις σε περιοχές αιγιαλού και παραλίας δεν είναι εδώ και δύο χρόνια στην αρμοδιότητα του λιμεναρχείου αλλά της Αστυνομίας!!!!! Επανακαταθέσαμε την αίτησή μας στην αστυνομία και περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα πάρει.

Για την ιστορία σήμερα το πρωί 24-3-22 τα πρόβατα έβοσκαν στον υγρότοπο. (βλέπε συνημμένη φωτογραφία του Τάσου Ηλιάδη). Γιατί αν τα πρόβατα δεν έχουν θέα το Μπούρτζι δεν τους πάει καλά η ημέρα. Ενημερώνουμε ότι πολλές φορές έχουν ενημερώσει τους βοσκούς οι φίλοι για την παρανομία αλλά αυτοί εξακολουθούν να κάνουν το εύκολο. Βοσκή προβάτων στον υγρότοπο.

Να ενημερώσουμε ότι τα πρόβατα δεν είναι των αγροτικών φυλακών γιατί εδώ και χρόνια, μετά από παρέμβαση των Φίλων του υγρότοπου και συζήτηση με τη διοίκηση των αγροτικών φυλακών και ενημέρωση των κρατουμένων, δεν βόσκουν τα πρόβατα ούτε οι αγελάδες στον υγρότοπο. Η αγροτική φυλακή ανταποκρίθηκε άμεσα.

Δεύτερο παράξενο. Πριν από καιρό με αίτηση μας στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος του νομού ζητήσαμε να τοποθετηθούν πινακίδες ενημέρωσης στην περιοχή που να αναφέρουν τις απαγορεύσεις και το νομικό καθεστώς προστασίας. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος μας απάντησε ότι δε είναι στην αρμοδιότητά της. !!!!!!!

Δηλαδή νομοθετούμε για το περιβάλλον αλλά δεν έχουμε κανένα φορέα που να ελέγχει τα θέματα παραβάσεων ……

Τώρα τι μας φταίνε τα προβατάκια; Η βοσκή των προβάτων, όπως είναι κατανοητό, καταστρέφει τις φωλιές των πουλιών στην περιοχή, καθώς και τη χλωρίδα του υγρότοπου.