Από την Γροιλανδία στον υγρότοπο !!! (9/10/2020).

Η Κοκκινοσκαλίδρα ή Χοντροσκαλίδρα (Calidris canutus)

Η Κοκκινοσκαλίδρα είναι ένα κοντόχοντρο στο μέγεθος του Κότσιφα είδος παρυδάτιου πουλιού με κοντό λαιμό. Φθάνει σε μήκος σώματος από 23 έως 26 εκατοστά. Το άνοιγμα των φτερών είναι 57 έως 62 εκατοστά. Το βάρος ποικίλλει από 115 έως 165 γραμμάρια. Τα πόδια είναι γκριπράσινα και σχετικά κοντά.

Στη Μεσόγειο και ειδικότερα στην Ελλάδα είναι ολιγάριθμη. Τη συναντάμε τη χειμερινή περίοδο και κατά τη μετανάστευση.
Οικότοπος ενδιαίτημα: Η κοκκινοσκαλίδρα αναπαράγεται κυρίως στη Γροιλανδία, τον Καναδά, την Αλάσκα και στην τούνδρα της Σιβηρίας. Είναι μεταναστευτικό είδος μεγάλων αποστάσεων, και την άνοιξη και το φθινόπωρο χρησιμοποιεί σαν ενδιάμεσο μεταναστευτικό σταθμό τις ακτές της Βόρειας Θάλασσας. Οι περιοχές διαχείμασης βρίσκονται στη νοτιοδυτική Αφρική.
Η κοκκινοσκαλίδρα είναι ένα από τα λίγα είδη πουλιών που ταξιδεύουν τις μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ αναπαραγωγής και διαχείμανσης χωρίς ενδιάμεσο σταθμό nonstop. Οι αποστάσεις αυτές μπορεί να είναι έως και 5.000 χιλιόμετρα.

Διάφορα:
Ο συνολικός ευρωπαϊκός πληθυσμός εκτιμάται σε περίπου 15.000 έως 30.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια. Φωλιάζουν σχεδόν αποκλειστικά στη Γροιλανδία.

Το όνομά του canutus προέρχεται από το Βίκινγκ Δανό βασιλιά Κνούτος ή Κανούτος (Cnut the Great) ηγεμόνας των χωρών της Βόρειας Θάλασσας.

Ορισμένα είδη κατά την αποδημία τους, καλύπτουν τις μέγιστες αποστάσεις μεταξύ όλων των πουλιών. Ειδικότερα, η νανοσκαλίδρα, παρά το μικρό της μέγεθος και η δρεπανοσκαλίδρα μεταναστεύουν από την τούνδρα στις απώτατες ακτές του Ινδικού Ωκεανού, από τη Νότια Αφρική μέχρι τη Σρι Λάνκα.

Πρωταθλήτρια όμως στην κάλυψη της μέγιστης απόστασης ανακηρύσσεται η κοκκινοσκαλίδρα που αναπαράγεται στην τούνδρα του Καναδά και μεταναστεύει στο απώτατο άκρο της νοτίου Αμερικής, στη Γη του Πυρός 30.000 χιλιόμετρα μακριά.
Λαμβανομένου υπόψη ότι ζουν περί τα 13 χρόνια, συνάγεται ότι κατά τη διάρκεια της ζωής τους καλύπτουν συνολικά απόσταση 390.000 χιλιομέτρων ή και μεγαλύτερη, όση είναι δηλαδή η απόσταση μεταξύ της γης και της  σελήνης.